kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Akik áttelepülnek, anyagi segítséget kapnak

arbit17181Szlovénia április 19-ével megkezdte a segélyek kifizetését azon családok számára, amelyek a szlovén–horvát határvitában meghozott nemzetközi bírósági határozat értelmében a horvát oldalon rekednének, és úgy döntöttek, hogy áttelepülnek Szlovéniába. A Lendvai Közigazgatási Egység területén nincs ilyen eset.

Szlovénia pénzbeli segélyt nyújt azon szlovén családok, állampolgárok számára, akiknek a szlovén–horvát határvitában meghozott nemzetközi bírósági döntés szerint a családi házuk és a vagyonuk Horvátországba került, s az új körülmények beálltával nem kívánnak tovább ott élni. A szándékot jelezni, a segélyt pedig kérelmezni kell. Az átköltözési segélyekre Szlovénia összesen 1,2 millió eurót különített el. A lehetőséggel március végéig 24 család élt, ami 71 személyt jelent. Tizenkét kérelem a Pirani Közigazgatási Egység területéről érkezett, hat-hat pedig Metlika, illetve Ljutomer Közigazgatási Egységből, Razkrižje térségéből. A Lendvai Közigazgatási Egységben nem regisztráltak ilyen kérelmet.

arbit17182A bíróság döntése nyomán a Horvátországból Szlovéniába költözők esetében egy egyszemélyes háztartás 45.300 euróban részesülhet, a kéttagú család 67.950 eurót igényelhet, a háromtagú 83.050, a négytagú 98.150, az öttagú 113.250, a hattagú család pedig 128.350 eurót. Minden további családtagra 15.100 euró jár. A segélyt – ami céleszköz – három éven belül kell ingatlanvásárlásra fordítani, az új lakásban/házban pedig legalább 10 évig kell majd lakni. Azok a családok, amelyek átköltöznek Szlovéniába, nem veszítik el horvátországi ingatlanukat, ezek továbbra is a tulajdonukban maradnak.

 

A hotizai Balažic Kft. betonüzeme (felső képünkön) és a kapcai focipálya (alsó képünkön) esete egyedi megoldásokat igényel, melyek a bírósági döntés alapján horvát területen maradtak. Ezek ügyének megoldására új telket keresnek, a kft. a régiért kárpótlásra tart igényt. A kapcai fociklub új sportlétesítményének létrehozásához pedig a Szlovén Labdarúgó-szövetség ígért segítséget.

MCSi Design