kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

46 kilométer gyalogosan Hodostól Pincéig

hodospince1718A Muravidék magyarlakta településeinek két végpontja Hodos és Pince. Ezt a távolságot – 46 kilométer – szombaton egyetlen nap alatt gyalogszerrel tették meg a hodosi fiatalok. Szombat reggel 5.45-kor a hodosi vasútállomásról 16-an indultak útnak, köztük hárman Magyarországról. A többiek hodosiak, kapornakiak voltak, illetve Gančaniról is érkezett egy túrázó. Az út folyamán csatlakoztak újak, illetve néhányan el is hagyták a csoportot – ki hogy tervezte, ki hogy bírta a gyaloglást –, így összesen 22-en vettek részt.

A túra alkalmával a helyiek szinte minden településen fogadták a gyaloglókat. Hol a helyi magyar önkormányzat a kultúregylettel, hol a helyi közösség, a borászok vagy éppen barátok várták őket frissítővel, harapnivalóval. Áthaladtak Kapornakon, Domonkosfán, Szerdahelyen, Pártosfalván, Csekefán, Szentlászlón, Dobronakon, Kámaházán, Göntérházán, Hídvégen, Hosszúfalun, Lendván, Csentén, Völgyifalun, és a végállomás Pince volt. Szentlászlón a muravidéki csúcsszervezet elnöke, Horváth Ferenc is csatlakozott a menethez, és Dobronakig kísérte el a csoportot. Dobronakon a Dobronoki György-házban a község polgármestere, Kardinar Marjan fogadta őket. Itt a hosszabb pihenő alatt a kirándulók elfogyasztották az ebédjüket, és új erőre kapva folytatták útjukat a cél irányába.

Este 7 órakor összesen tizennégyen érkeztek meg Pincére, közülük tízen teljesítették a teljes 46 kilométert. Köztük két 15 éves középiskolás lány és a legidősebb túrázó a maga 60 évével. A helyiek Pincén is kedvesen fogadták az érkezőket.

A túra civilszervezésben valósult meg, a két szervező Abraham Boris és Abraham Klaudia volt. A túrázók hazaszállítását a Muravidéki MÖNK, a pincei vacsorát pedig a lendvai magyar önkormányzat finanszírozta.
MCSi Design