kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Vízellátás van, egységes üzemeltetés nincs

vizvez18181A muravidéki vízvezeték A alrendszerén a vízszolgáltatás bár zökkenőmentes és a víz minősége sem kifogásolható egészségügyileg, gond azért akad bőven. A hét Lendva-vidéki község két év után sem tudott megegyezni a rendszer egységes üzemeltetéséről, ami pedig EU-s előírás. Az Öko-Park Kft. a nagypalinai és a tornisai központú községeket illetően már nem vállal bizonyos kérdésekben felelősséget.

A muravidéki vízvezeték A alrendszerét már két éve üzembe helyezték, egységes üzemeltetőnek és vízszolgáltatónak pedig a lendvai Öko-Park Kft.-t választották ki. A szolgáltatást az aláírt szerződések alapján Lendva, Dobronak, Cserencsóc, Kebele és Odrijánc községekben felügyeli a cég, beleértve a vízfogyasztás elszámolását és az ivóvíz egészségügyi bevizsgálását is. Bár a projektet leíró rendelet az EU-s előírás alapján kimondottan meghatározza, hogy a rendszernek csak egy közös üzemeltetője lehet, a vízszolgáltató kft.-hez nem csatlakozott Tornisa és Palina. Ez a vízszolgáltatónak komoly gondot jelent, hiszen ettől függetlenül a jogszabályok a teljes felelősséget a cégre hárítják olyan esetekben is, amikre szerződés és megbízás hiányában egyáltalán nincs hatása.

vizvez18182– Nagypalinán és Tornisán a kérdésben a mai napig sem tudtunk előrelépni – mondta Gerencsér József, az Öko-Park Kft., az A alrendszer üzemeltetőjének igazgatója. – Velika Polana Község már a kezdetektől nem az A alrendszerből szolgáltatja a vizet, lekapcsolódtak a közös rendszerről, saját kutat működtetnek. A víz egészségügyi paramétereiért viszont a muravidéki vízvezetékrendszer építési rendelete értelmében ránk hárul a felelősség. Még márciusban is felszólítottuk őket a szerződés aláírására, de ez nem történt meg, így kijelentettük, hogy április 15-ével nem vállaljuk a felelősséget a víztisztaságért a községük területén, hiszen teljesen a hatáskörünkön kívül állnak. Ha nem történik változás, akkor hasonlóan kell eljárnunk Turnišče Község esetében is. A község területén a tornisai kútból, az A alrendszer tartalékkútjából szolgáltatják a vizet. Ebből a kútból mintegy 30 százaléknyi víz a cserencsóci víztoronyba kerül, a többi az A alrendszert tölti fel, s jut el Odrijánc, Kebele, Lendva és Dobronak községeibe a gyertyánosi főkútból nyert vízzel együtt. Tornisán a Varaš közhasznú vállalat végez vízszolgáltatási, karbantartási munkálatokat, ami ellentétes a rendelettel, hiszen az egységes kivitelezést irányoz elő – emelte ki az Öko-Park vezetője..

– A Varaš vállalat az Öko-Park Kft. alvállalkozója kíván lenni, aminek nem lenne akadálya, de a munkálatok megrendelőjének és értékelőjének az Öko-Park Kft.-nek mint főkivitelezőnek kell ekkor lennie. Nem lehet a kötelességeket és a felelősségeket teljesen összekeverni. Ezt a javaslatot azonban egyelőre nem támogatják, így Tornisán is kilátásba helyeztük a víztisztaságért vállalt felelősségünk lemondását. Nem lehetünk felelősek a vízellátásért ott, ahol semmire sincs hatásunk, oda sem tudunk menni a kúthoz… – mondta Gerencsér.

– Az A alrendszeren folyik a víz és az emberek nem szomjaznak – ez volt Damjan Jaklin, Velika Polana Község polgármesterének nyilatkozata az ügyben. Az egységes vízellátási feltételek azonban csak akadozva teljesülnek. Az A alrendszer is az EU Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával épült meg, s a támogatást bizonyos feltételekhez kötötték, ilyen az egységes árpolitika, valamint az egy rendszer és egy üzemeltető elve. Az EU a projekt megvalósítását öt éven át követi, jelen esetben 2021 júniusáig. Az üzemeltetés/szolgáltatás jelenlegi helyzete aligha megy át egy revízión, amiből következően az államot a projektpénzek visszafizetésére kötelezhetik. Aztán hogy ezt az érintett községektől az állam hogyan hajtaná be, nem tudni. Az egységes elbírálás nem lenne becsületes a rendelet szabályait betartó öt községgel szemben.

vizvez18183A rendszer egységes árpolitikájának követelménye öt évre vonatkozik (2021-ig), mint ahogy a hálózatdíj támogatása is. A víz ára 0,51 cent köbméterenként, a hálózatdíjak pedig községenként attól függnek, mekkora egy adott község tulajdona az alrendszerben. A hálózatdíjat szubvencióval tudják a községek mérsékelni.

A rendszer műszaki szempontból jól működik, több helyen gond van viszont a víz magas hőmérsékletével. Mivel ennek a megoldásával kapcsolatban nem történtek beavatkozások, így langyos marad az ivóvíz Cserencsócon, Odrijáncon és Dobronakon. A szakvélemény szerint a hiba nem a cserencsóci víztoronyban van, hanem az alacsony vízfogyasztásban, amelyhez mérten a csövek túlméretezettek. A víz hőmérséklete átlagban 22,8 fok volt, ami azért elég magas, így a fertőzések megelőzésére külön klóradagolót szereltek fel Dobronakon és Cserencsócon. Az előírások szerint a fertőtlenítés szempontjából kötelező a klórozás a kútnál (Gyertyános), ahol a megengedett dózis felét alkalmazzák. A víz egészségügyileg kifogástalan, a bevizsgálások eredménye az Öko-Park Kft. honlapján követhető.

– Az általunk üzemeltetett szakaszon 190 különböző helyen vesz mintát a Nemzeti Élelmiszer-egészségügyi Laboratórium, ezek között van a gyertyánosi kút is. Kétszer kellett megismételnünk a mintavételt, a víz pedig jónak minősült. A melegebb víz is nyugodtan fogyasztható – mondta Gerencsér József.

A rendszer karbantartására a víz árából (51 centből) különítenek el keretet, a hét község hálózatdíját pedig az Öko-Park Kft. külön vezeti. A rendszer minimális, kétszázalékos nyereséggel gazdálkodik. Az Öko-Park Kft. pedig míg 2008-ban 300–400 ezer eurós forgalmat bonyolított le, a vízvezetékrendszer átvételével jelenleg ez hárommillió euró.

    

A muravidéki vízvezetékhálózat A alrendszere hét községre (Lendva, Dobronak, Kebele, Cserencsóc, Tornisa, Palina, Odrijánc) terjed ki, s mintegy 24 ezer polgárnak biztosít ivóvizet. A projektet az EU kohéziós alapja támogatta. A beruházás értéke 26 millió euró volt, a rendszer hivatalos üzemeltetője a lendvai Öko-Park Kft.

MCSi Design