kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A közigazgatási egység jóváhagyta a tagosítást

dobr ules1818Dobronak Község Tanácsának múlt heti ülésén csökkentették a vegyes és biológiai hulladék szállításának árát, elfogadták a Lendvai Egészségház és a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet éves beszámolóját és 2018-as programtervét, véglegesítették a község középtávú fejlesztési tervét és első olvasatban tárgyalták az idegenforgalmi és promóciós illetékről szóló rendeleti javaslatot.

A Saubermacher kommunális vállalat Dobronak Községben 2017-ben 129 tonna vegyes hulladékot gyűjtött össze. Amint Dervarič Drago igazgató az ülésen elmondta, a polgárok öntudatos szelektív hulladékgyűjtése következtében a községben május 1-jétől csökkennek a hulladékszállítási költségek. Éves szinten a 120 literes vegyes hulladékot tároló kuka elszállítása tíz euróval lesz alacsonyabb, így 82 eurót jelent, míg a biológiai hulladék elszállításának költségei 23 euróval csökkentek és 83 eurót tesznek ki. A határozat elfogadását követően a tanács a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Központ elmúlt évben elvégzett tevékenysége kapcsán elégedettségét fejezte ki. Horvat Elizabeta megbízott igazgató kiemelte, hogy a program a tervek szerint valósult meg egy alkalmazott és egy közhasznú munkás segítségével és mintegy százezer eurós költségvetéssel. A megbízott igazgató az eredményességet a helyi egyesületek, szervezetek, intézmények a gazdaság szférával együttműködve közös erővel érték el. A sikeres promócióval a Bakonaki-tóra látogatót száma 70 ezer főre emelkedett.

A központ idei programtervezete a hagyományos programok mellett három pályázat megvalósítására is irányul. A szeptemberben elkezdődött program segítségével már felújították a tónál található idegenforgalmi irodát, most egy promóciós film elkészítése van folyamatban. A január 1-jével indult programmal a tónál gazdagítják a kínálatot a gyermekes családoknak. A következő hónapokban pedig a projektszerződés aláírásával a szőlőtermelés és a borturizmus fejlesztésére összpontosítanak szakmai képzések és tanfolyamok szervezésével. A tervezett programok, rendezvények, események bővítésével a látogatók számát igyekeznek növelni a községben, a rendezvényeket az idegenforgalmi vásárokon népszerűsítik.

A községben 15 év után véglegesítés előtt áll a község új középtávú fejlesztési terve. Pirc Tadej, a muraszombati fejlesztési központ munkatársa mutatta be a több mint egy éven keresztül a nyilvánosság és szakemberek bevonásával készült községi dokumentumot. Amint elhangzott, a község az adottságok kihasználásával zöld és környezetbarát községgé fejlődhet. A tanács emellett első olvasatban elfogadta az idegenforgalmi és promóciós illeték bevezetéséről szóló rendeletet, ami elsősorban az idegenforgalmi elszállásolásokra vonatkozik. Egy átmeneti időszak meghatározásával az idegenforgalmi díj bevezetésének elhalasztását javasolták.

Az ülésen a további pontoknál elhangzott, hogy a Lendvai Közigazgatási Egység jóváhagyta a tagosítási eljárást a községben, amely csatlakozik a kétéves légi jégvédelemhez. A helyi biogázerőmű új ideiglenes kezelője, a sali Antares Biogázerőmű Kft. ellen a község feljelentetést tett a rendőrségen és a környezetvédelmi felügyeletnél tiltott anyagok szállítása miatt, amiről a csődgondnokot is értesítették. A Dobronak Községi Önkéntes Tűzoltóegyletek új parancsnoka Slepec Boštjan lett.  

Végezetül Bedek Ernest tanácstag a Bakonaki-tó mellett 2005-ben 288 ezer eurós pályázati forrásokból 43 ezer euróból megépült Vid-otthon kapcsán kért magyarázatot a hivataltól. Mivel a hivatal által adott válaszok a számára nem voltak kielégítők, további lépésekkel jár az ügy végére. Ehhez csatlakozott Kovač Simon tanácstag is, aki a Vid-otthon befejezésére a Las programnál tavaly benyújtott pályázat körül fejezte ki elégedetlenségét. Kifogásolta, hogy a község a tájékoztatásával félrevezette a tanácsot. A felmerült vádakat a község visszautasította.
MCSi Design