kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A tojásnagyságú jég szitává lyuggatott 20 háztetőt

jeg1918Mélykék színt kapott az ég, a villámcsapások sűrűn cikáztak és hirtelen lehűlt a levegő. Az emberek Dobronakon tudták, hogy ez nem jó jel. Május 2-án este nagy jégeső verte el a falut. A legnagyobb kár az épületeken keletkezett, 20 ház teteje rongálódott meg. A földeken a már kalászba borult búzát, árpát, rozst és olajrepcét verte el, elmosta az utakat is. A becslések szerint a jégeső egymillió euró kárt okozott.

A múlt szerdán délután négy óra körül először nagy eső zúdult Dobronakra, de rövidesen mogyorónagyságú jégdarabokat is hozott. Majd elült a vihar, de fél hét körül széllel és pingponglabda nagyságú jégdarabokkal tért vissza, s vert végig a falun, mintegy 20 ház tetejét átlyuggatva. A tűzoltók jöttek fóliával igyekeztek menteni a helyzetet, versenyt futva az idővel, hogy ne folyjon a víz a házba.

A dobronakiak elmondása szerint félelmetes kopogást, robajszerű hangot okozott az ablakokat, ajtókat, tetőburkolatokat, az autók tetejét verő jég, amely eleinte szárazon, már eső nélkül érkezett. Valamivel előtte pillanatok alatt nagy mennyiségű eső zúdult a teljes Muravidékre, négyzetméterenként 40–150 milliméter, ami két hónap mennyiségének felel meg. De a legnagyobb kárt nem a víz, hanem a jégeső okozta, amely legnagyobb mértékben a Dobronaki községet érintette.

A Dobronakon még sosem látott jégeső napján este fél kilenc után riasztották a dobronaki, a zsitkóci és a strehovci önkéntes tűzoltókat. Volt feladatuk bőven, mert több ház, gazdasági épület és garázs tetejét teljesen kilyuggatta a jég, folyt be a víz a lakásba, a pincébe. Az önfeláldozó tűzoltók 20 háznál segítettek, fóliával fedték be a tetőt, fűrészelték és eltakarították a letört ágakat.

– Katasztrófa, milyen nagy baj ért bennünket! – mondja Kovács Ferenc, az egyik károsodott ház gazdája. – Először megijedtünk, de rögtön cselekednünk is kellett, mert a tojás nagyságú jég pillanatokon belül szitává törte a tetőt szinte az egész házon. Az eső beesett, folyt a víz a padlásról a falakon a szobákba… Éppen most, amikor az iker unokáinkat vártuk haza a szülészetről. De vannak jó emberek, barátaink, akik a bajban a segítségünkre siettek. A község a két csöppségnek és szüleinek addig, amíg itthon a falak egy kicsit ki nem száradnak, elhelyezést biztosított. Köszönjük ezt ezúton is.

A ház tetején lelkes baráti csapat mozgott, dolgozott. A fólia helyett már tetőfedő lapok is kerültek a szerkezetre. A károkat igyekeztek szanálni a többi kárt szenvedettnél is, hiszen az időjárás a napokban nem kiszámítható, az újabb csapadék újabb gondokat és kárt okozhat a lakóházakon, istállókon, garázsokon, fűtőházakon…

– Nagyon sok épület, tetőburkolat sérült meg a jégverés során, de tetemes kár keletkezett a mezőkön is az árpában, a búzában, a rozsban és az olajrepcében, továbbá a gyümölcsösökben, a veteményesekben és a szőlőhegyen Strehovcin és részben a dobronaki hegyen. Az erős eső elmosta a kavicsozott hegyi, erdei és mezei utakat. A hegyi utaknál teljes felújításra lesz szükség. A kár felmérése az ipari és mezőgazdasági övezetben még tart. A jégeső egy sávban, a Bakonaki-patak mentén haladt végig a Ginja-patak és tovább Lendva felé, de a község nagy részét így is érintette – nyilatkozta Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere, aki nem felejtette el megemlíteni a közös fellépés szükségességét a mielőbbi muravidéki jégvédelem érdekében. A Dobronaki községben a becslések szerint a kár egymillió euró körül mozog.
MCSi Design