kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Húsz felszólítás az ellenőröktől egy nap alatt

david1918Dávid Ferenc és családja körülbelül 100 hektár földet művel, állattartással foglalkoznak, ebből élnek. A Hodosi község egyik legnagyobb gazdaságát működtetik. Az elmúlt néhány évben azonban számos akadállyal kellett megküzdeniük, főként a községi szabályrendeletek miatt. Hol a községi utak rongálása, hol a földeken hagyott szénabálák miatt róttak ki rájuk bírságot, Dávid Ferenc állítása szerint sokszor jogtalanul. Pénteken azonban példátlan eset történt: egyszerre húsz ajánlott levél érkezett hozzájuk a községközi felügyelőségtől.

– Pénteken reggel hívott telefonon a felügyelő úr, és figyelmeztetett, hogy „ne érjen meglepetés”. Azt mondta, hogy készüljek fel, szedjem össze magam, mert a mai napon a postás húsz ajánlott levelet fog hozni. Ahogy kinyitogattuk egyiket a másik után, láttuk, hogy ebből több parcella nem a mi tulajdonunk, de még bérben sem használjuk. Visszahívtam a felügyelőt és rákérdeztem, hogy honnan vette a levelekben feltüntetett adatokat? Erre az volt a felelet, hogy ők így kapták Hodos Községtől, és kötelesek eljárást indítani – mondja Dávid Ferenc.

Dávid Ferenc végső elkeseredésében fordult a nyilvánossághoz, mint mondja, a családjuk már nem bírja tovább a terheket, folyamatos félelemben mennek ki a földekre dolgozni a gépeikkel, félnek a következményektől, nem beszélve a szerintük jogtalanul kiszabott büntetésekről, amelyek Dávidék szerint már a zaklatás határát súrolják. A gazda elmondta, hogy a húsz felszólításból tizenkettő olyan parcellára vonatkozik, amelyekhez semmi közük, nem az ő tulajdonuk, bérben sem használják és nincs rajta egyetlen bálájuk sem. A felszólításokat ugyanis a földeken hagyott fóliás szénabálák miatt kapták egy kivételével, ami „a községi utak rongálásáról” szól. A gazda hozzáteszi, hogy a levelekben feltüntették azt is, nem számít, ki a területe tulajdonosa, de ami rajta van, az a Dávid családé. A mostani esetben az is megdöbbentő – ecseteli Dávid Ferenc –, hogy ebből a húsz felszólításból három ráadásul olyan parcellára vonatkozik, amire már márciusban is fizettek bírságot, pedig akkor sem volt rajtuk bála. Szerintük már akkor sem volt jogos a bírság kiszabása, és a család élt is a fellebbezéssel, amit azonban figyelmen kívül hagyott az illetékes szerv. 

Dávid Ferenc már márciusban jelezte a felügyelőségnek, hogy mondják meg, mi a megoldás, mert bárhogy igyekeznek betartani a községi szabályrendeleteket, mégis újra és újra, szerintük jogtalanul is megbírságolják őket. – A községi tanács 2015-ben fogadta el azt a községi rendeletet, hogy a báláknak nem szabad a földeken lenni – mondja a gazda. – De a húszból talán három helyen van bálánk. Egy helyen van több összerakva, de abból egy sincs kihasadva, nem indult a széna romlásnak, ami nekünk is fontos, hiszen azzal etetjük az állatokat. Az is bánt, hogy más, hasonló parasztoknak viszont tényleg a mezőn van a bálájuk, de őket nem zaklatják.

Amint azt Dávid Ferenc és felesége, Zsuzsa elmondja, tehetetlenek az üggyel kapcsolatban, számos esetet soroltak fel az utóbbi évekből, amikor büntetést kaptak, és eddig mindet ki is fizették a községnek. Dávid Ferenc gyors fejszámolás után azt mondja, most akár 5.000 eurós bírságra is számíthatnak, amit viszont már nem tudnak és nem is fognak megfizetni, hiszen a gazdaságuk ekkora terhet már nem bír el.

Az ügyben megkerestük a Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodos, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci és Tišina Községek Községközi Felügyelőségét és Rendészetét. Bogdán János felügyelő megerősítette, hogy május 4-én Dávid Ferenc hodosi parasztgazda húsz felszólítást kapott a felügyelőségtől, amiről előtte értesítette is, hiszen nem mindennapi mennyiségről van szó. „A felügyelőség az adatokat a felszólítások kiküldésére – többnyire már rothadó szénabálák eltakarítására vonatkozóan – a rendészettől kapta. Mivel az említett gazda a tulajdonában lévő telkek mellett több területet bérben is használ, a felügyelőség pedig minden parcellát külön kezel – mert a gyakorlat azt mutatja, hogy csak így van eredménye a felszólításoknak, illetve bírságoknak –, ezért a gazdának küldött felszólítások száma ez esetben ilyen nagy lett. Ha tévedés történt, ami a számos telek miatt lehetséges, és ezt bizonyítani tudják, öt napon belül (tehát május 9-ig, szerz. megj.) fellebbezhetnek a felügyelőségnél, és az új tényeket figyelembe véve járunk el” – nyilatkozta Bogdán János felügyelő.        

A felügyelőtől még megtudtuk, hogy Dávid Ferenc jelen esetben a felszólítás utáni 30 napos határidőn belül rendezheti a bálák eltakarítását a telkeiről. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, a bírság 210 euró egy-egy telek után. Nyolc napon belüli fizetés esetén a bírság a fele, azaz 105 euró a büntetés.

 
ak, kmj
MCSi Design