kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Három éven belül készülhet el a Vid-otthon 

vid otthon19181A Bakonaki-tónál több mint tíz évvel ezelőtt Dobronak Község pályázati forrásokból kezdte felújítani az egykori erdészház melletti gazdasági épületet ifjúsági tevékenységek céljára. A beruházási programot tavaly az épület homlokzata és a földszint elrendezésével tervezték folytatni 73 ezer euró értékben, a pályázatuk viszont az építési és működési engedélyek hiányában nem kapott támogatást. Így új lehetőségek után kutatva a község úgy döntött, a beruházást a határon átnyúló pályázati forrásokból fejezi be, de a magán- és közszféra partnerségét sem zárják ki.

Dobronak Község az idegenforgalmi tevékenységét a Bakonaki-tóra és a természetes környezet fejlesztésére alapozza. A kikapcsolódásra a tó körül már számos lehetőség adott, de bőven van még igény a fejlődésre.

Az egyik ilyen lehetőséget még évekkel ezelőtt a Vid-otthon kialakításával képzelték el a községben, a tó környékén egy oktatási, idegenforgalmi és rekreációt szolgáló központot terveztek kialakítani, ahol a fiatalok a természeti adottságokkal ismerkedhettek volna. A terv megvalósítása érdekében a község megvásárolta a vadászház melléképületét, de a tágabb térségben az ötletnek nem lett hozadéka. Ezért 2005-ben, amikor elnyerték a „Bakonaki-tó, az ébredező szépség” című oktatási, természettudományi és promócióra irányuló, mintegy 288 ezer euró értékű pályázatot, az engedélyezett beruházási értékkel megkezdték a központ kialakítását. Mintegy 26 ezer euróból erősítették meg a rossz állapotban lévő épület falait, új ablakokat és ajtót helyeztek el, valamint felújították a tetőszerkezetet. Mivel a következő években, amint Kardinar Marjan polgármester elmondta, a kis költségvetésű községben az idegenforgalom szakmai fejlesztésére kellett összpontosítani, a Vid-otthon háttérbe szorult. Egészen a tavalyi évig, amikor a befejezését fázisokban tervezték megvalósítani a Las programon keresztül. Első lépésként 73 ezer euró értékben az épület homlokzatát és a földszinti helyiséget húszfős csoportok fogadására tették volna alkalmassá. Az elbírálók azonban a pályázatot az engedélyek hiányában elvetették.

Jelenleg egy újabb nagyszabású projekttel készülnek a községben, amely kiterjed az egész Bakonaki-tó környékére és a Vid-otthon végleges kialakítását is tartalmazza, a korábbiakkal szinte azonos tartalommal. A földszinti közös helyiség, a konyha, a laboratórium mellett az emeleten szálláshelyek kialakítására kerülne sor. A Bakonaki-tavat és környékét felölető projektterv pedig Dobronaktól egészen a tóig új út, járda és kerékpárút építését tartalmazza, az útvonalon pedig felújításra kerül a villanyhálózat is. Mivel a tó körüli turizmus fejlődésénél és a hegyvidéken is egyre nagyobb igény van az internetes hálózat erősítésére, a község csatlakozott a „Fehér foltok” projekthez.

A Vid-otthon a polgármester szerint előreláthatólag egy ernyőprojekt keretében valósul meg, mintegy három éven belül. Amennyiben viszont nem lesz rövidesen megfelelő pályázati kiírás, végső esetben a magán- és a közszféra partnerségét sem zárják ki. Az építési engedélyt illetően pedig arra a döntésre jutottak, hogy a további akadályok kiküszöbölése érdekében a készülőben lévő községi területrendezési terv keretében beszerzik az építési engedélyt. A beruházás összköltségét az épület és környékének rendezésével és a kommunális infrastruktúrával együtt kétszázezer euróra tervezik.
MCSi Design