kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Jó év, erős közepes borok

bor19181Magyarszombatfán április 26-án közös borminősítést rendeztek a helyi borászok és a Pártosfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület keretében működő borászati szekció tagjai.

A Ginti étteremben ezúttal összesen 56 mintát kóstolt és minősített a borászokból és bortermelőkből álló öttagú zsűri – Vízvári Sándor, Albert Csaba, dr. Jónás Zsigmond, Novak Ernest és Felső Alen. A minősítésre Őriszentpéterről, Magyarszombatfáról, Zalalövőről, Kercaszomorról, Selóból, Berkovciból, Pártosfalváról, Ratkovciról, Filócból, Kebeléről, Rakičanból és Gyertyánosból érkeztek minták.   Vízvári Sándor szőlész és borász a zsűri nevében elmondta, hogy a nap folyamán erős közepes borokat kóstoltak, amelyek jóízűek, tiszta ízűek, de nem adnak túl nagy élményt. Összességében mégis jó évnek jellemezte a 2017-est. – Két negatív év után végre volt egy olyan évünk, amikor egészséges és sok szőlőt szedhettünk. A szőlőnek magas volt az alkoholtartalma és jó cukorfokkal rendelkezett, de a savak és a beltartalmi értékek mégsem lettek olyanok, mint azt vártuk – mondta a borász.

bor19182A minősítésen végül a 45 fehérborból 12 arany, 15 ezüst, 4 bronz és 14 oklevél született. Rozéból 2 ezüstérmes és 1 okleveles mintát kóstoltak. A vörösborok nem túlságosan jellemzőek a vidékre, de így is akadt 1 arany, 2 ezüst, 3 bronz és 2 okleveles nedű. A legjobb fehérbort a selói Grabar Nada chardonnayja 18,52 ponttal, a legjobb vörösbort pedig Jeric Damjan termelte Rakičanból, kékfrankosa 18,04 pontot ért el.
MCSi Design