kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Egy újtamási pincét felkínáltak a községnek

kultoroks20182Új rendelet készül a Lendvai község területén lévő helyi jelentőségű kulturális műemlékek védelméről, a rendelet már a műemlékek és a kulturális örökségek új jegyzékét veszi figyelembe. A jegyzékről szóló közvitán néhány újtamási pincetulajdonos is megjelent.

A helyi jelentőségű műemlékvédelmi rendeletjavaslat és a javasolt helyi műemlékek jegyzékének nyilvános szemléje május 21-ig tart, de véleménycserére a múlt szerdai közvita is lehetőséget adott Lendván. A témakört szakmai szempontból Štajnbaher Srečko, a Maribori Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, a jegyzék összeállítója ismertette. A javaslat 66 műemlékvédelmi egységet tartalmaz (bővebben erről a Népújság 17. számában írtunk). A műemléknek nyilvánított létesítmény sem küllemében, sem belsőleg nem változhat, míg a kulturális örökség státusz a belső átrendezést lehetővé teszi. A státusz odaítéléséhez nem szükséges az ingatlan tulajdonosának a beleegyezése. A kulturális státusz visszavonása csak kivételes esetben történhet meg – mondta Štajnbaher. A pénzügyi támogatások rendezése viszont nem egy műemlék sorsát oldaná meg – tette hozzá. A műemlékeknek vonzáskörük is van, ahol szintén szabályozottak a változások; ha például villáról van szó, akkor a kertet/udvart eredeti formájában kell helyreállítani.

A csentei Soós Tibor, az újtamási pincesorból még megmaradt három pince egyikének tulajdonosa Lendva Községnek ingyen felajánlotta a pincéjét, mely nagyobb szabású felújításra szorul. A község a Galéria-Múzeummal együtt keres megoldást erre.

MCSi Design