kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Az ételek ízvilágában is nagy a fejlődés

sparga2018Egy rendezvény létjogosultsága, fenntarthatósága öt év után dől el. Persze csak akkor, ha megér annyit. Hosszúfaluban a szombati, hatodik Spárganap is sikeres volt, ezért úgy tűnik, nem kérdéses a létjogosultság.

Sobočan Gabriella, a Hosszúfalui HK elnöke, spárgatermelő a rendezvényről elmondta: – Minden rendezvény történetében vannak kimagasló időszakok, s ez a Spárgaünnepnek is nevezett gasztronómiai fesztiválra is igaz, amelyet 2013 óta szervezünk a falu spárgatermelőivel karöltve. S bár idén kevesebb volt a látogató, különösen a szlovéniai központokból érkezett kevesebb vendég, de a rendezvény – a látogatottságot, a hangulatot és nem utolsósorban a spárgaételek sokszínűségét és minőségét tekintve is – jó úton halad, így a jövője is biztosított.

Ami a friss spárgát illeti, volt fehér, lila és zöld is, na meg volt „mi szem, szájnak ingere” a spárgából készített ételekből. A kulturális körítés is színvonalas volt, néptánc és népzene kicsiktől és nagyoktól: Lindau gyermekcsoport, a völgyifalui Pünkösdirózsa citerazenekar és népdalkör.

A termelői borok kínálata a hasonló rendezvények kötelező kísérőjének számított a múltban, de ki tudja, milyen oknál fogva idén egy kicsit megcsappant. Már csak éppen hogy „csurran-cseppen” a jó Lendva-hegyi.

Hogy hány fajta étel készíthető spárgából, ebből a még mindig titokzatos növényből, ami idén is kiváló termést adott, egy újságoldalon is képtelenség lenne felsorolni. Volt itt „pleskavica-burger” spárgával és szalonnával, aztán új keletű a spárga perectésztában, illetve a lángos spárgával, sonkás spárgaöntettel...

A spárgatermelőkről még egy dicsérő mondat: a kiváló áru nyers és készétel formájában való felkínálásában is óriási a fejlődés, a szorgos leány- és asszonykezek ma már az aprólékosságot, a körömszínnek a spárgával való harmonizálását sem hagyják figyelmen kívül, hogy az ízléses terítőkről ne is szóljunk. De az ételek ízvilágát, a fűszerek használatát illetően is nagy a fejlődés.

MCSi Design