kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Kiállítással és méhesház megnyitásával ünnepeltek

mehesznap2018A Lendvai Méhészegyesület a méhek első világnapja alkalmából múlt pénteken nyílt napot szervezett a kilátótoronynál, amelynek keretében kaptárfestmények kiállítására került sor. Emellett egy tájékoztatást és értékesítést szolgáló méhesházat adtak át rendeltetésének.

A szlovén méhészszövetség hároméves törekvése után idén első alkalommal ünnepeljük a méhek világnapját a korszerű méhészet szülőatyjának tartott Anton Janša születésnapján, május 20-án. Ő volt az, aki 120 évvel ezelőtt elindította a méhésztörténetet Szlovéniában. Az első ünnep keretében a lendvai méhészek múlt pénteken nyílt napot szerveztek a kilátótoronynál, ahol méhesházat és kiállítást nyitottak meg. 

A méhesház megnyitója előtt Cigut Štefan egyesületi elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédében elmondta, a méhészek számára kiemelkedő az idei év, amikor első ízben ünnepelhetik a méhek világnapját. Az egyesületről szólva kifejtette, a tagok a közelmúltban sem tétlenkedtek, hiszen száz hársfát ültettek el és rendbe hozták a tanméhkas környékét az iskolánál, törekedve ezzel a természet megőrzésére és támogatva a világnap üzenetét, hogy méhek nélkül nincs élet. Rožman Janko, a muravidéki méhészszövetség elnöke felszólalásában a fiatalokra összpontosított, akiket nevelni és buzdítani kell a természet iránti tiszteletre. Balažek Anton lendvai polgármester felszólalásában kiemelte, hogy egyre fontosabb az egészséges életmód népszerűsítése a fiatalok körében, akiknél az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást kell ösztönözni. Ennek érdekében az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola és a méhészek többéves együttműködésükkel megtették már a kezdő lépéseket, amikor az iskola mellett felállították a tanméhkast, amit idén a toronyban kaptárfestmények kiállításával gazdagítottak. A „Szépítsük meg a méhek otthonát és ismerjük meg a méhészeket” pályázati program segítségével a tanulók 19 kaptárfestményt készítettek el, amelyek az iskola melletti tanméhkast díszítik majd – hangzott el Sabo Tatjana iskolaigazgató köszöntőjében a kiállítás megnyitóján. 

Az iskola tanulóinak rövid kultúrműsorával egybekötött program során átadták rendeltetésének a méhesházat, amely az értékesítés mellett a méhészet promócióját is szolgálja. A méhesház Lendva Község és a Triglav Rt. támogatásával jött létre.

MCSi Design