kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az akadémia alapkőletétele

cim alapko2218Lendván a labdarúgásnak hosszú történelme van, hiszen az 1903-ban megalakult klub a szlovén térségben a legidősebb, és nyilvánvaló, hogy a Muravidéken a foci a legnépszerűbb sport. Napjainkra Lendván elsősorban az utánpótlás minőségi nevelése került előtérbe, és ezen a téren újabb mérföldkőhöz érkeztünk azzal, hogy kedden a magyar kormány által támogatott Lendvai Labdarúgó Akadémia projekt keretében műfüves kispályák ünnepélyes alapkőletételére került sor Kocsárdi Gergely klubigazgató, Balažek Anton polgármester és Horváth Ferenc, a MMÖNK Tanácsának elnökének közreműködésével.

 

 

A műfüves pályák a fiatalabb korosztályt szolgálják

 

Kedden délután a Lendvai Kétnyelvű Középiskola sportpályájának közvetlen közelében a műfüves kispályák ünnepélyes alapkőletételével elkezdődött a Lendvai Labdarúgó Akadémia utánpótlás-nevelő központ építése.  

Több mint egy évvel ezelőtt értesült a muravidéki magyarság a hírről, hogy a magyar kormány támogatásával Lendván egy korszerű labdarúgó akadémia jön létre. A minőségi foci fejlesztése mellett a beruházás alapvető célja a fiatal sportolók nevelését, fejlődését és képzését biztosító komplexum létrehozása volt. Az utánpótlás-nevelés tavaly ősszel megkezdődött, idén januárban pedig egyeztetések, a lehetőségek fontolgatása után Végh Gábor, a Nafta 1903 Labdarúgóklub elnöke és Balažek Anton polgármester aláírta a 20 évre vonatkozó ingyenes területhasználati jogról szóló szerződést. Kedden a projekt újabb mérföldkőhöz jutott, amikor a két műfüves pályája alapkőletételével megkezdődött az építkezés. 

Kocsárdi Gergely, a Nafta 1903 klubigazgatója felszólalásában hangsúlyozta, az alapkőletétellel a klubban elérkeztek ahhoz a pontig, amikor a pályák megépítésével az akadémia megkapja kezdő arculatát. Ezzel a térségben egy olyan utánpótlás-nevelő központ építése kezdődik, ahol magas színvonalú szakmai munka folyik majd – emelte ki –, a focizni vágyó gyerekek pedig méltó körülmények között készülhetnek és valósíthatják meg álmaikat, hogy egyszer a Nafta felnőtt csapatában futballozhassanak. Az augusztusban megépülő műfüves pálya a kisebb szelekcióknak – U7, U9, U11 és U13 – az edzések és a versenyek helyszínét adja. Emellett a pályák a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjainak a sportolási lehetőségeket is biztosítja – tette hozzá a klubigazgató.

Balažek Anton polgármester köszöntőjében elhangzott, hogy egy fontos eseményen gyűltünk össze, amellyel a már egy ideje bejelentett beruházásnak a megvalósítását fogadhatjuk megelégedéssel.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke a kezdetekhez kanyarodott vissza, amikor négy évvel ezelőtt a magyar nemzetiségi csúcsszervezet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával együttműködési megállapodást írt alá. Már akkor útnak indult a lendvai akadémia terve, kedden pedig a projekt egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Hozzátette még, hogy az akadémia keretében a későbbiekben kialakított szálláshelyekkel a középiskola státusza is erősödik, amivel adottak lesznek a feltételek arra, hogy a távolabbról érkező diákok a lendvai középiskolát látogassák. 

A programot Šetar Lucija zenés előadása színesítette.
MCSi Design