kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Muravidéki Vágta 2018: kilenc település lovasai küzdenek

v akcim2218A Lendvai Lóbarátok Egyesülete szervezésében három évvel ezelőtt tartották meg először a muravidéki magyarok legnagyobb lovas rendezvényét, a Muravidéki Vágtát, amely a budapesti Hősök terén szeptemberben megrendezett Nemzeti Vágta előfutamainak egyike. Az idei előfutam az előző két évhez képest korábban, június 2-án lesz Gyertyánosban: kilenc magyarlakta település lovasai küzdenek meg a győzelemért, a szlovén futamban pedig hat lovas indul.

v akep2218A lovas rendezvény rögtön az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó helyi esemény lett a Muravidéken – az előző két év kedvezőtlen időjárása, valamint a szervezési és a helyszín körüli bonyodalmak ellenére. A Muravidéki Vágta mint a Nemzeti Vágta 17 előfutamának egyike idén Gyertyánosban várja a látogatókat. A faluotthon mellett, a főút közvetlen közelében húzódó területen kora délutántól várják a szervezők a közönséget az elődöntő futamok lebonyolításával. A versenypálya elkészült, így a felkészülés, a pályával történő ismerkedés és az edzés is elkezdődött már.

A szokásokhoz híven a versenynapon a muravidéki magyarlakta települések versenye és a szlovén nemzeti futam zajlik. Az előbbin idén kilenc település képviseletében jobbára tapasztalt lovasok szállnak nyeregbe, csupán egy Vágta-újonc lesz a mezőnyben. A szlovén futamban hatan állnak rajthoz, köztük lesz a Nemzeti Vágta első szlovén résztvevője, a petesházi Grebenjak Matej is, akinek külön kihívást jelent az idei futam, hiszen a selejtezőből két alkalommal sem sikerült neki a továbbjutás a Hősök terére.

v asajto2218A verseny napján három előfutammal kezdődik a megmérettetés. Az ötszáz méter kerületű pályán bő két körön át (1100 méter) hármasával indulnak a versenyzők, és mindhárom futam első célba érője kerül be az esti döntőbe, ahol a muravidéki előfutam megnyeréséért folyik a küzdelem. A három döntős település, valamint Lendva mint rendező város kap szereplési jogot a szeptember 14-e és 16-a között a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágtán. A szlovén lovasok esetében két előfutam lesz, de döntőjükből csak a győztes képviseli Szlovéniát az úgynevezett nemzetközi futamon Budapesten.

A lovas napon a versennyel párhuzamosan színes kísérőprogram várja a helyszínre látogatókat. Lesz lovasbemutató, díjugratás, ügyességi játékok, emellett bemutatkozik a magyar országos agarászegyesület a karcsú és szélvészgyors agarakkal, de a gyermekprogramokból is bőven lehet csemegézni. A hagyományos gasztronómiai kínálat mellett pedig kézműves vásár is várja a látogatókat.   

A Muravidékre ugyan kevésbé jellemző a lovak tenyésztése és a kiterjedt lovas élet, de a Muravidéki Vágtával sikerült a tevékenységet is fellendíteni és bekapcsolódni a nagy „Vágta-családba”. A lovak és a természet szeretetét a lelkes és buzgó muravidéki lovasok népszerűsítik, s ők minden alkalommal a verseny visszatérő szereplői is. Az alábbiakban az idén induló kilenc magyar település – Petesháza, Dobronak, Hodos, Pártosfalva, Kámaháza, Hosszúfalu, Lendva, Domonkosfa és Gyertyános – nyeregbe szálló lovasait mutatjuk be.  

 

A Muravidéki Vágta lovasai

 

vagta gonter mario2218

Göntér Mário Dobronakról a házigazda Gyertyános lovasa lesz szombaton, és tízéves Pepi Docs lovával indul. Gyermekkora óta kedveli a lovakat. 16 évesen kezdett el lovagolni, ekkor vette meg első lovát is. Mário már régi ismerős a versenyen, hiszen harmadszor száll nyeregbe a muravidéki elővágtán és a Nemzeti Vágtán való részvétel élményében is volt már része.

 

vagta somi2218

Somi Erik szülőfaluját, Dobronakot képviseli. 12 évvel ezelőtt kezdett lovagolni, amikor megvásárolta első lovát, a lipicai és angol telivér Kingát. A csikót Erik maga idomította, azóta együtt száguldanak a szabadban. Hobbiszinten készülnek a vágtára, a ló és lovasa közti mély bizalomra alapoznak. Második alkalommal indulnak, Gyertyánosban leginkább a kettőjük közötti összehangoltság felmérése a cél.

 

vagta safranyos2218

Sáfrányos Péter, aki az elővágta újonca, tízéves korában ült először lóháton és akkor szeretett bele a lovaglásba. Lóra nevű csikója megvásárlásával teljesült gyermekkori álma, hogy egyszer saját lova lesz. A csikót Péter idomította, és időbe telt, míg megszokták egymást. Mindmáig hobbiszinten űzi a lovaglást, és Hodos település színeiben igyekszik a legjobb eredményt elérni.

 

vagta kocon2218

Kocon Tamás Hídvégről Lendva város színeiben versenyez Lemon Ice nevű lovával. A lovaglással 15 évesen ismerkedett meg. A hídvégi otthona melletti istállóban két lovat tart, és Lemon Ice-szal harmadszor indul az elővágtán. Tamás az ostor nélküli munkának a híve, inkább a ló és a lovas együttműködésére és kölcsönös tiszteletére alapozza a sikert.

 

vagta bacsi2218

Bači Damjan második alkalommal képviseli szülőfaluját, Kámaházát Hedi nevű lovával. 2001 óta foglalkozik komolyabban a lótenyésztéssel és a lovaglással. A haflingi fajtájú, szelíd, de bátor természetű Hedit a szabadidejéhez mérten lovagolja. Megbízik benne, és elsősorban a biztonságos rajtra összpontosít a versenyen.

 

vagta gonter aleks2218

Göntér Aleksander Dobronakról lovas családból származik, a ló és a lovaglás iránti szeretetet apjától örökölte. A western stílusú tereplovaglást kedveli a legjobban, de a vágtázás sem áll távol tőle. Szombaton másodszor indul a vágtán De Cross and Dreams nevű, appaloosa fajtájú, kilencéves herélt lovával. Pártosfalva színeiben állnak rajthoz.

 

vagta horvath2218

Horváth József Lendváról, a Muravidéki Vágta megálmodója 2012 óta lovagol. Az angol telivér apai vonallal büszkélkedő hatéves herélttel, Korax Rover Zsonglőrrel címvédőként indul szombaton. Harmadik alkalommal küzd Petesháza dicsőségéért, a budapesti Nemzeti Vágtára jutásért. A jól koncentráló és nagy tüdőerejű Zsonglőrrel javarészt József foglalkozik.

 

vagta biro2218

Biró József, az első Muravidéki Vágta győztese 13 évesen kezdte el lovas pályafutását Hosszúfaluban, amikor édesapjától megkapta első versenylovát. A győztes Rita azóta visszavonult, és József nyerge tavaly a fiatalabb, Fox nevű lóra került át. A rendelkezésre álló rövid belovaglási és felkészítési idő ellenére az előző versenyen is jól teljesítettek, másodikak lettek.

 
vagta sabo2218
Sabo Robert Lipáról a keresztapjánál tanult meg lovagolni ifjúkorában. Mint mondja, a lovaglás rögtön szerelemmé vált, és attól fogva számára ez a szabadidő eltöltésének kedvenc módja immár 25 éve. Róbert második alkalommal indul Rosa nevű lovával a Muravidéki Vágtán, szombaton Domonkosfa színeit képviselve.
MCSi Design