kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Almás rétes lett a legfinomabb Muravidéki Rétes

retes2218A Csentei Helyi Közösség szombat délután megszervezte az első Muravidéki Rétesnapot. A felhívásra Goricskótól a Lendva-vidékig szinte minden településről jelentkeztek háziasszonyok. A legfinomabb rétesnek járó elismerő címet egy almás rétessel Lipót Ilus érdemelte ki Dobronakról.

A csentei program az Orbán-szobornál megtartott Orbán-napi szentmisével vette kezdetét, majd pedig kultúrműsor következett. Kolenko Branko, a helyi közösség elnöke köszöntötte a megjelenteket, Horváth Ferenc, a muravidéki csúcsszervezet elnöke pedig megnyitotta a rendezvényt. A program keretében fellépett a csentei és a radamosi népdalkör, majd Sečko Zsuzsa és Car Anna, a két pletykás asszony Naca és Mári szerepébe bújva mosolyogtatta meg a szép számban megjelent közönséget.

A rétesnap fő momentuma mégis a legfinomabb rétes kihirdetése volt. A huszonnégy nevezőtől összesen ötvennégy minta érkezett, a hagyományos túrós, meggyes és almás rétesen kívül diós, krumplis, káposztás, de még egészen különleges, kásás, spárgás, vagy éppen gombás tölteléket is kóstolhattak a jelenlévők. A hagyományos népi desszertet öttagú zsűri – Horvát József, a Lipa szálló főszakácsa, Kaszás Erzsébet, Horváth Helena, Kocon Erzsébet és Király Mária Muca elnök – osztályozta.

Bár a zsűrinek nem lehetett könnyű dolga, végül megszületett a döntés. A Muravidék legfinomabb rétesének járó elismerő címet egy almás rétessel Lipót Ilus érdemelte ki Dobronakról. Az első helyezés dicsősége mellett az azzal járó díjat, a száz eurós vásárlási utalványt is magáénak tudhatta, amit a Hungarikum élelmiszerboltban vásárolhat le. A második helyezést egy helyi mákos rétes nyerte Kocon Doris konyhájából, aki 75 eurós vásárlási utalvánnyal gazdagodott. A harmadik helyen pedig a lendvai Fehér Marika túrós rétese végzett, ami 50 eurós utalványt hozott készítőjének a konyhára.

A díjazottak további tárgynyereményekben is részesültek, így egy-egy köténnyel, üvegtállal és az Új Muravidék citeraegyüttes CD-jével is gazdagodtak. A többi résztvevő sem távozott üres kézzel, mindenki kapott elismerést, és ami a legértékesebb, egy kellemesen eltöltött délután emlékét.

Simon Monika, a helyi közösség tagja és egyben a gasztronómiai rendezvény fő szervezője elégedetten szólt a szombati rendezvényről, melyre a Bethlen Gábor Alap pályázatán ötszázezer forintos támogatást nyertek Magyarországról. Elmondta, hogy már az előkészületek alatt is remek volt a hangulat, a helyi önkéntes asszonyok lelkesen sütögettek, készültek a szombati eseményre, összesen tizenegy fajta rétest sütöttek a vendégek számára. Külön örömmel töltötte el a helyieket, hogy a vártnál sokkal nagyobb érdeklődés övezte rendezvényüket. A látogatók jól érezték magukat, kóstolgattak, és akár újabb receptekkel, fortélyokkal is gazdagodhattak. A sikereken felbuzdulva a rétesnap jövőbeni folyatatásán is gondolkodnak a szervezők.

MCSi Design