kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az üvegházak környezeti hatásáról

uveghaz22182Elkészült a Lendvára tervezett üvegházak felállítására vonatkozó részletes területrendezési terv (OPPN) javaslata és ennek kötelező melléklete, a beruházás teljes környezeti hatástanulmánya. A dokumentumok bemutatása és a közmeghallgatás május 23-án volt gyér érdeklődés mellett. A szakma az üvegházak esetében nagyobb környezetterhelési hatást nem állapított meg.

Tavaly év végén a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium Lendva Községnek elrendelte, hogy az üvegházak felállítására vonatkozóan a részletes OPPN-hez kötelezően mellékelje a teljes környezeti hatástanulmányt. A dokumentumok elkészültek, s júniusban elfogadásra kerülhetnek úgy minisztériumi, mind községi szinten. Az OPPN módosítása és a környezeti hatástanulmány megerősítése lehetővé teszi, hogy az osztrák beruházó, a Herneth Gartenbau KG és konzorciuma folytathassa terveik megvalósítását Lendván, az üvegházak felállítását mintegy 40 hektáron. A kiválasztott terület jelenleg mezőgazdasági termőföld, a Szlovén Erdő- és Mezőgazdasági Földalap tulajdona, s nem része környezetvédelmi övezetnek.

uveghaz22181Az OPPN módosításának részletes javaslatát a muraszombati ZEU Kft. készítette el, a környezeti hatástanulmányt pedig a ljubljanai Lutra Természeti Örökségvédelmi Intézmény. A hatástanulmányban megállapítják, hogy a tervezett beruházás (balkon- és más virágzó növények üvegházas termesztése, 600 munkahely) hatással lehet a vízre, a talajra, a természeti forrásokra, a mezőgazdasági földekre, az állat- és a növényvilágra, a tájra és a lakosság egészségére, valamint a szomszédos Horvátországra (vízerek, fényszennyeződés), de ezek az esetenként kedvezőtlen hatások a „nem jelentős” kategóriába tartoznak. Ezek szerint a beruházónak bizonyos szabályokat és környezetvédelmi előírásokat kötelezően be kell tartania és a szennyeződést megakadályozó közműveket kell építenie. Ilyenek a tisztítóberendezés, a faültetvények, az árnyékolt üvegfalak, az ésszerű külső és belső világítás, az átgondolt közlekedés, az energiaforrások kombinált alkalmazása, a zárt termelés és a nem túlzott mértékű építkezés. A környezetvédelmi tárca még nem adta meg a végső beleegyezését a beruházáshoz, ehhez még plusz kiegészítést kér a zaj és a közlekedés okozta hatások kezeléséről.  

A lendvai közmeghallgatáson a beszámolókkal kapcsolatban kérdés nem hangzott el, de június 15-ig még lehet észrevételeket tenni.

MCSi Design