kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

„Amióta ember az ember, vadászik”

vadasz2218A címben szereplő mondattal kezdte Kocon József, a Lendvai Vadászegylet elnöke ünnepi köszöntőjét, egyben üdvözölve a szlovéniai, a magyarországi és a horvátországi vadászegyletek képviselőit. A hétvégén a hosszúfalui vadászotthonban a Lendvai Vadászegylet megalakításának 110. évfordulóját ünnepelte.

Kocon József elnök – felidézve a múlt jelentős pillanatait, megköszönve az elődök hagyományteremtő munkáját – hangsúlyozta, hogy a vadászok legfontosabb feladata a vadgazdálkodás, ezzel a természetvédelem, mert a közhiedelemmel ellentétben a vadász feladata nem csak a vad elejtése, hanem a vadállomány őrzése, védelmezése is, szükség esetében takarmányozása – és csak utolsósorban elejtése az állami vadgazdálkodási tervek alapján. Az elnök bizakodóan nyilatkozott a nagy múltú egyesület jövőjéről is, kifejtette, az utóbbi időszakban minden évben sikerült egy-két fiatalt is az egyletbe csábítani, a jelenleg 41 tagot számláló egyesületnek így biztosított a jövője, reménykedhet újabb és újabb jubileumok megünneplésében. Kocon elnök mellett az egybegyűlt vadászokat, vendégeket köszöntötte Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, aki felszólalásában a határon átnyúló kapcsolatokat, ennek a kiváló, lendvai példáját méltatta. Rituper Ludvik, a Muravidéki Vadászegyletek Szövetségének elnöke is köszöntötte a vendégeket, s kifejtette, a 110 év mindenképpen tiszteletre méltó jubileum, amely magában a záloga lehet annak, hogy az egyesület a jövőben is megmarad. A vadászokat köszöntötte Balažek Anton polgármester, Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, illetve Sobočan Gabriela, a Hosszúfalui HK elnöke is.

Az ünnepi beszédeket, felszólalásokat a szervezők a Prekmurje néptáncegyüttes és a Romano Jilo tánccsoport fellépéseivel tarkították, majd a délutáni órákban a 100 tagú Cigányzenekar csoportja, illetve a Tambure tamburaegyüttes szórakoztatta a vendégeket, miközben az ünnepi szónokokat, illetve eseményeket a zalaegerszegi kürtösök jelentették be. Megnyitották a „Háromszék és Muravidék” című fotókiállítást is, s a szervezők a 110 éves jubileum alkalmából a dicső múltra emlékezve kopjafát is avattak. Nem utolsó sorban vadászegylethez méltón a bográcsban vadhús készült, emellett vaddisznópecsenyéről is gondoskodtak.
MCSi Design