kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Hét évtizedét ünnepelte a Panonija Labdarúgóklub

gyertyanos2318A Gyertyánosi Falunapok rendezvénysorozata pénteken a Panonija Labdarúgóklub 70 éves évfordulója megünneplésével kezdődött, amit a falusi játékok követtek. Másnap a hímzőszakkör kiállításnak megnyitójával, valamint vasárnap szentmisével és Bejcgyertyános testvértelepülés delegációjának látogatásával folytatódott.

A Gyertyánosi Falunapok központi rendezvénye idén a Panonija futballklub 70 éves évfordulójának megünneplése volt. Režonja Mihael klubelnök ünnepi beszédében kifejtette, hogy a gyertyánosi Panonija Labdarúgó Egyesületet 1948-ban helyi lelkes focisták alapították meg. Önkéntes munkával kialakították a pályát és az öltözőket, amivel megalapozták a klub jövőjét. Az évek alatt több korosztály nőtt fel a fociklubban, a közös bennük a foci iránti szeretet és a kötődés a klubhoz. Ez tette lehetővé, hogy az egyesület folyamatosan fejlődött, és az infrastruktúra a későbbiekben a pálya korszerűsítésével és klubhelyiséggel bővült. Az egyesületben először csak felnőtt csapat működött, majd az ifjúsági csapat létrehozására is szükség lett. Mostanában a klub fejlődése és jövője érdekében a 7–13 éves korosztállyal foglalkoznak. Az elnök a nehézségekre is kitért beszédében, amik leginkább az anyagiak hiányából következnek. Az egyesület ötven aktív tagot számlál, a korosztályos csapatok mellett felnőtt és veterán csapat is rúgja a labdát.

Ezt követően Antolin Tibaut Helena, a helyi közösség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, hogy a harmadik Gyertyánosi Falunapok megrendezését 133 önkéntes segítette, a rendezvénysorozatban pedig kiemelt helyet kapott a falu második legrégibb egyesülete, a fociklub jubileumának megünneplése. E jeles jubileum kapcsán Režonja Slavko, a Lendvai Körzeti Labdarúgó-szövetség elnöke is gratulált és emlékplakettet adott át a klubnak. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Balažek Anton lendvai polgármester is, aki felszólalásában hangsúlyozta a labdarúgóklubok fontosságát a falvakban, hiszen a sportolás mellett a közösségi és a mindennapi életben is kiemelt szerepük van. A körülmények változásával aztán, amikor részben a professzionalizmus került előtérbe a csapatoknál, némileg elveszítették helyi jelentőségüket a klubok. Ezért a polgármester kitért arra, hogy a körzeti ligákban és a muravidéki labdarúgóligában nem támogatja a fizetett játékosokat. Ezt követően a fociklub vezetőségének átadta a kitüntetést, és dicséretét fejezte ki a helyi közösségben végzett odaadó munkáért.           

A jubileum alkalmából a klub elismeréseket osztott ki szervezeteknek és intézményeknek, az egykori játékosoknak, tagoknak, edzőknek és elnököknek, akik munkájukkal hozzájárultak a klub fejlődéséhez. Az egyesület egy kiadvánnyal is emlékezett a jubileumra.

A kultúrműsort az 1. Sz. Lendvai KÁI gyertyánosi tagiskolájának tanulói, a gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület szlovén és magyar népdalköre, a lendvai szlovén néptánccsoport, valamint a Gabrski mantraši együttes színesítették.

MCSi Design