kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A jégvédelmet még nem támogatja minden község

jeg24181Egyre aktuálisabbá és sürgősebbé válik a Muravidék jégverés elleni védelme. A régió az elmúlt két hónapban is jelentős jég okozta károkat szenvedett. A csapások súlyát a hatékony jégvédelmi rendszer jelentősen csökkentheti – hangzott el újra a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának és a Regionális Fejlesztési Tanács összevont ülésén.

A jégelhárítás, a jégeső-felhők repülős permetezésének kivitelezője a Muravidék, a Dráva-mente és Koroskó egy része felett a Maribori Repülőközpont. A szolgáltatás költségei megközelítőleg 420 ezer eurót tesznek ki, amelyhez részben, mintegy 35 százalékban (130 ezer euró) várhatóan hozzájárul a Mezőgazdaság Minisztérium is. A Muravidéken a jégelhárítási programhoz még nem csatlakozott Hodos, Cankova, Péterhegy, Odrijánc és Ljutomer község. A jégelhárítási programot támogató községek eddig 140 ezer eurót gyűjtöttek össze, a hiányzó 150 ezerre pedig még keresik a megoldást.

jeg24182Tudni kell, hogy a jégvédelem megvalósításához a községek önkéntes összeggel járulnak hozzá, amiből – a polgármesterek szerint is – probléma keletkezhet. Javasolták, hogy a társfinanszírozás arányát a községekben lévő mezőgazdasági földterületek és a lakosság száma alapján határozzák meg. A repülős, illetve más módszerekkel végzett védelmi eszközök bevetése leghamarabb az év második felében várható, akkor sem korábban, ha a szükséges összeg előbb rendelkezésre áll. Hosszú eljárásról van szó, beleértve a kivitelező szervezet minisztériumi megerősítését is.

MCSi Design