kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A vízvezeték miatt nem írták alá az egyezményt

reg2418A Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa és a Muravidéki Regionális Fejlesztési Tanács múlt heti együttes ülésén nem írták alá a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési megállapodást. Az indok: a dokumentum nem tartalmazza a Muravidék számára legfontosabb projekt megvalósítását, a muravidéki vízvezeték-hálózat B és C alrendszerének befejezését (30 millió euró).

Az 1. fejlesztési tengely tervének aláírását a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium kezdeményezte, de mivel a vízvezeték-hálózat befejezésének támogatása a megállapodásból kikerült, az érintett felek nem írták azt alá. A két regionális fejlesztési tanács a részbeni megállapodás aláírását szintén visszautasította, követelik ugyanis, hogy a fejlesztési dokumentumtervben pótolják a régió számára kulcsfontosságú, egészséges ivóvízellátást biztosító projektet. Igaz, hogy közvetlenül az ülés előtt megérkezett végre a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium projekt-beleegyezése, de ez a helyzeten nem változtatott. A Muravidéken tehát megvárják a projekt pénzelésében résztvevő tárcák közötti (Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium, Pénzügyminisztérium) egyeztetést.

A jelenlegi regionális fejlesztési megállapodás a közvetlen támogatásokat, az ipari zónák építését, bővítését tartalmazza a Lendva, Dobronak, Tornisa, Nagypalina és Muraszombat székhelyű községekben, forrásfüggő státuszba Ljutomer és Sal község projektjei kerültek. A megállapodás 2. része az úgynevezett multimodális városi közlekedésre vonatkozik, mely kilenc projektet tartalmaz.

A két testület továbbá követeli, hogy a gazdasági minisztérium és a kormány fejlesztési szakszolgálata mérjék fel, milyenek a lehetőségek a szennyvíztisztításra tervezett 80 millió eurós európai támogatás részbeni átcsoportosítására a vízellátásra. 

A fejlesztési projektek tárcák közti pénzügyi egyeztetése június végéig várható.

MCSi Design