kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Muravidéken a kanyaró elleni oltottság megfelelő arányú

kanyaro1A kanyaró egy fertőző vírusos eredetű gyermekbetegség, ami azonban felnőtteket is megtámadhat. Már egy ideje valamennyi európai országban jelen van a betegség, Szlovéniában a fertőzés többnyire a külföldi utazások révén jelentkezik. Muravidéken jó az átoltottság, az odafigyelés viszont nem árt.

 

A közelmúltban Mariborban adtak hírt kanyaró megbetegedésről, amikor egy férfi külföldön, Szerbiában való tartózkodása során betegedett meg. Hazatérése után hat személyt fertőzött meg, köztük egy kisgyermeket, orvosnőt és ápolónőt. Köztudott, hogy a kanyaró egy vírusos fertőző betegség, amely nyálcseppekkel terjed. Azért is veszélyes, mert a lappangási ideje 10-14 nap, a kezdeti tünetei pedig láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás. Néhány nap múlva az arcon, majd az egész testen végigvonuló kiütések alakulnak ki. Az elmúlt években a védőoltások rendszeressége nyomán szinte kiirtották, azonban manapság a védettség aránya visszaesett, amiért Európában a kanyaró újra jelen van. A legfrissebb adatok szerint a legtöbb megbetegedés Olaszországban, Romániában, Görögországban és Franciaországban volt, a járvánnyal viszont Szerbiában és Ukrajnában is küzdenek. Abból a tényből kiindulva, hogy az emberek egyre többet utaznak, nálunk is bármikor megjelenhet a betegség. Ezért fontos a lakosság minél nagyobb szintű átoltottsága, hiszen minél nagyobb ennek az aránya, annál kisebb az esélye a járvány terjedésének. Azonban egyik védekezés sem ad száz százalékos biztonságot, ezt a maribori eset is bizonyította. Az orvosnő, amint kiderült, immunis a védőoltószerre, az ápolónőt pedig kettő helyett csupán egy adag vakcinával oltották. A kanyaró fertőzése főleg azok számára veszélyes, akik a betegség ellen nem olthatók. Ilyenek a kilenc hónaposnál fiatalabb csecsemők, immunhiányos betegségben szenvedők és a várandós hölgyek.

A Közegészségi Nemzeti Intézet Muraszombati Területi Egységének adatai szerint a Muravidékre már hosszabb ideje magas, 95 százalék feletti átoltottság jellemző. Amint dr. Petrás Teodóra, az intézet járványügyi szakorvosa elmondta, néhány országban, mint Romániában és Szerbiában, e téren nem ilyen kedvező a helyzet, ezért jelentkezett a járvány kisebb-nagyobb formában nálunk is.

A nemzetközi utazások alkalmával főleg a kanyaró ellen be nem oltott személyek betegednek meg. Ezért a közeledő szabadságok és a nyaralás ideje alatt a veszélyeztetett zónákra való utazáskor nem árt az elővigyázatosság. Fontos az is, hogy a kanyaró tüneteit időben felismerjük. Ekkor először telefonon a családi orvoshoz kell fordulni, vagy a sürgősségi ellátásra menni, ahol megállapítják a betegséget, majd az előírt eljárás szerint történik a kezelés. A kanyaró az orvosi utasítás szerint odahaza is kezelhető, a kórházi kezelés esetében pedig szükséges az előre bejelentkezés a többi beteg védelme és biztonsága érdekében. 

MCSi Design