kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Dalok, versek és előadások a pálinkáról

kapornakitalalkozo 17Péntek délután a Skerlák-féle ház udvarán a Hodos községi magyar önkormányzat és a Hodos Község szervezésében megtartották a hagyományos kapornaki találkozót. A rendezvény idei témája egy hungarikum, a pálinka volt.

A tájháznál megtartott találkozó már hosszú évek óta az Őrségi napok-programsorozat nyitó rendezvénye. A szervezők évente más témával várják a látogatókat, a népi kultúrából, hagyományvilágból szemezgetve. Idén a pálinka kapta a főszerepet, melyről két szakmai előadást hallgathatott meg a közönség.

 

A rendezvényen Roman Silvija, a községi MNÖK elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Vladimir Smodiš, a Muravidéki Gyümölcstermelők Egyesületének elnöke szlovén nyelven, Kovács Gyula magyarországi erdész és gyümölcsfa-szakértő pedig magyar nyelven tartotta meg előadását. Míg előbbi a pálinka főzéséről és fogyasztásáról szólt, addig a Kárpát-medencei Tündérkert-mozgalom atyja a pálinka alapanyagáról, a térségben még fellelhető őshonos gyümölcsökről és a  gyümölcskultúráról osztotta meg gondolatait a közönséggel.

A rendezvényt kultúrműsor színesítette. Felléptek a helyi gyermekek, illteve a hodosi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület népdalköre.

MCSi Design