kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

Elveszítettünk egy helyet, ahol társaloghattunk

padlasA Mansarda-Padlás ifjúsági közösségi hely áprilisi bezárása óta nem alakult ki más hasonló klubhelyiség Lendván. Egyértelmű, hogy a fiataloknak hiányzik. A legjobban a társalgási találkozóhely veszteségét érzékelik.

 

A Malom utcai üzletsor tetőterének egy részében 2012-ben megnyílt Padlás teret biztosított a szórakozásnak, koncerteknek, előadásoknak, bemutatóknak, kerekasztal-beszélgetéseknek és más programlehetőségeknek, például próbateremként is szolgált, vagy éppen helyet kínált  év végi záróbuliknak is. A fiatalok - többnyire az egyetemista korosztály - a Padláson leginkább a szervezett szórakoztató eseményeken vettek részt, mint a farsangi bál, a halloween-party vagy az újévi buli. De ha valakinek csak kávézni volt kedve, vagy barátaival, ismerőseivel szeretett volna találkozni, akkor is betérhetett, többen pedig a kanapékra dőlve, hűtött ital mellett a focimeccseket nagy vásznon szokták itt megtekinteni. Emellett székhelye volt két aktív ifjúsági szervezetnek is: a Lendvai Egyetemisták Klubjának (LEK) és a Lendvai Ifjúsági Tanácsnak. E két szervezet - elmondásuk szerint - külön helyiségekben fogja folytatni tevékenységét a jövőben.  

A Padlás látogatóit, programjainak élvezőit kérdeztük, hogyan látják, miként érzékelik az ifjúsági társaséletben a klubhelyiség megszűnését?

 

Adorjan PatrikAdorjan Patrik: Lendva sajnos ezen helyiség bezárásával nagyon sokat veszített. Megszűnt egy jó kávézó, egy nélkülözhetetlen "ifjúsági inkubátor", egy jó oktatási központ, és még sorolhatnám... Szívesen emlékezek vissza a Padláson megélt pillanatokra. Meglátásaim szerint a vezetőség teljes erejéből törekedett arra, hogy a helyiség "éljen", más szóval a programok hiányát nem érzékeltem. Úgy látom, hogy más okok miatt szűnt meg a Padlás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perša Armin2Perša Armin: Megnyitásakor még én is a Lendvai Egyetemista Klub tagja voltam. A Padláson mindenkinek akadt kedvére való rendezvény vagy programlehetőség, a  bulikon mindig jó volt a hangulat, zsúfolásig tele szokott lenni szórakozókkal. Most természetesen hiányzik ez a társalgás és szórakozás. Hiányzik az a hely, ahol találkozni szoktak például az egymástól távolabb lakó és tanuló egyetemisták és a barátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šabjan RebekaŠabjan Rebeka: Véleményem szerint a Padlás bezárásával viszonylag kevesebb a fiatalok lehetősége a társalgásra, a szórakozásra, az ismerkedésre… A koncertek ugyanis külföldi rajongókat is Lendvára csalogattak, így voltak ismerkedési lehetőségek. Szerveztek olyan programokat, melyek miatt az egyetemisták is hazalátogattak, hiszen köztudott volt, hogy ha valahol, a Padláson találkozhatsz ismerőssel, rég nem látott arcokkal. Most ezekre a találkozásokra is kevesebb lehetőség van.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soos PeterSoós Peter: Bevallom, hogy a Padlásnak nem voltam annyira rendszeres látogatója, mint ahogyan megtehettem volna, vagy láttam másoknál. Tény, hogy míg működött, addig a fiatalság napi szinten ott tartózkodott. Szerintem ilyen kisvárosba, mint Lendva, kell egy ehhez hasonló szórakozóhely, ahol nem a kávéfőzés a legfontosabb tevékenység. Legyen egy olyan hely, ahol legalább havonta történik valamilyen esemény, tegyék lehetővé a koncertek megvalósulását a fiatalabb és az idősebb generációnak egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiralj EtjanKiralj Etjan: Az utóbbi két évben rendszeres látogatója voltam a Padlásnak, majdnem minden rendezvényen részt vettem. Sikeresek voltak a tematikus bulik, a stand-up komédiák, melyekből véleményem szerintem még több is lehetett volna. A Padlás bezárásával a legnagyobb veszteség szerintem az, hogy a fiatalok elveszítettek egy rendezvényhelyszínt a városban, és egyben egy olyan helyet, ahol társaloghattak.

MCSi Design