kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Elvetették a választóegységekre tett javaslatot

valasztLendva Község Tanácsa legutóbbi ülésén a polgármesteri tájékoztató napirendi pontja alatt terítékre került az önkormányzati választásokra vonatkozó választóegységek (VE) kialakításáról szóló javaslat.

A választóegységek kialakítását Lendva Községben két évvel ezelőtt Gjerkeš Stanislav tanácstag kezdeményezte, a javaslat előterjesztésére a Községi Hivatal részéről pedig most, három hónappal a helyi választások előtt került sor.

Jelenleg Lendva Község Tanácsának 16 tagját és a polgármestert az egész község területét felölelő, egy VE-ben választják. A most beterjesztett javaslat szerint viszont három VE alakulna, mindegyikben külön folyna a jelölés és a választási eredmények megállapítása.  Az 1. VE-ből hat, a 2. és a 3. VE-ből öt-öt fő - a proporcionális választási rendszer alapján – kerülne a tanácsba.

A javaslat a tanácstagok elégedetlenségét váltotta ki, s a kezdeményezést elvetették. Az esetleges módosítást az új községi tanácsra bízták, mert az új választóegységekről most dönteni – többek közt gyűlésanyag nélkül – nem lenne sem ésszerű, sem erkölcsös. Emellett megjegyezték, hogy a választóegységek kialakításánál az egy tagra eső lakos aránya mellett fontos a települések területi összefüggése az egyenlő képviseleti elv értelmében.

A magyar nemzetiség és a roma közösség községi tanácstagjának választását a szóban forgó községi rendelet nem érinti.

MCSi Design