kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

A turisztikai illeték 1,94 euró lesz

turisz illetek 5A felújított turizmusfejlesztést serkentő törvény  értelmében 2019. január 1-jétől új idegenforgalmi illeték lép életbe. Az illeték mértékét a községek határozzák meg. Lendván ez 1,94 euró lesz, amiből 39 centet a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO)  részére különítenek el promóciós járulékként, így a községi bevétel 1,55 euró lesz.  

 

A turisztikai illeték legmagasabb értékét törvény határozza meg (2,5 euró), csakúgy, mint az éves átalányok összegét (45 euró) és a kedvezmények arányát.  Lendva községben a rendelet közvitáján elhangzott megjegyzések figyelembe vételével a nyaralóházak/lakások éves átalánya 25 euró egy vendégágy után. Azoknak a vendégeknek, akik campingekben, glampingekben vagy szőlőspincékben vendégéjszakáznak, a turisztikai illeték csupán 50 százalékát számolják fel. A kedvezményeket a Községi Hivatalnál kell kérelmezni.   A turisztikai illetékről szóló új községi rendelet hozzájárul a szállási lehetőségek jegyzékének kiegészítéséhez, pontosításához is.

Miután a községi tanács vita nélkül elfogadta a turisztikai illetékről szóló rendeletet, elfogadta a községi költségvetés rendeletének módosítását is. Ennek értelmében a jövőben a községi intézmények a községi tanács előzetes jóváhagyásával legfeljebb 400 ezer hitelt vehetnek fel. Így került - némi vita után - elfogadásra az a határozat is, amivel a községi tanács a Turisztikai és a Fejlesztési Intézet számára jóváhagyta a 120 ezer eurós hitelfelvételt. A hitelt két projekt, a Borospincés turizmus és a Guide2Visit program megvalósításának előfinanszírozására fordítják. A projekthez (melynek keretösszege 49 ezer euró) 14 ezer euró, illetve 29 ezer euró (197 ezer euró összérték) önrészt kell biztosítani.  A megvalósítási határidő ez év vége, illetve 2020. augusztusa. Varga Romeo, a Turisztikai és Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: csak súlyos hibák esetén maradhat el az EU alapok részéről történő finanszírozás, ami nehézségeket okozhat a vállalt hitel törlesztésénél.

MCSi Design