kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

A vindőshústól a rétesekig, mi szem-szájnak ingere…

zsitkoc 2A hetés népi táplálkozása című muravidéki szakácskönyv – Kepéné Bihar Mária, Lendvai Kepe Zoltán és Tivadar Éva tollából – megszületése után összeült a zsitkóci Gyöngygvirág Kultúregylet, és gondoltak egy nagyot. Kitalálták az élő szakácskönyv rendezvényt, melyen elkészítik a könyvben szereplő ételeket a nagyközönség számára. Az ötlet bevált, nagy érdeklődésre talált, és vasárnap az immáron negyedik igazi „Ínyenc délután” valósult meg nagy sikerrel Zsitkócban.

 

A felállított sátrak alatt a legkülönfélébb ételeket kínálták, a pincepörkölttől a vindőshúsig, a rétesektől a perecen át a lakodalmi cukros süteményig. A hangulatról pedig röviden csak annyit, hogy aki aznap délután ott múlatta az időt, az garantáltan kikapcsolódhatott. Barátságos emberek, vidám baráti táraságok, viccelődő ismerősök találkoztak egymással, így a jókedv megsokszorozódva szállt egymásra. Hogy a finom ételeket le is mozogják, arról pedig Šetar Matjaž gondoskodott, aki a talpalávaló muzsikát szolgáltatta.

A szervezők nevében Bači Laci elégedetten szólt az idei rendezvény kapcsán:  -  Az élő szakácskönyv ötlete akkor jött, amikor a könyv megjelent. Arra gondolt a kultúregylet, hogy egy hagyományőrző kulináris esemény keretében bemutathatnánk mindazokat a népi étkeket, melyek egykor gyökeresen hozzátartoztak az itt élő emberek életéhez, mindennapjaihoz. Ma ezeknek az ételeknek egy része ugyanis már ritkaságnak számít, jó részük feledésbe merült. A pultoknál vindőshús, székelykáposzta, krumplis gulyás, pörköltek, pogácsák, lepények, rétesek sorakoznak, és még sorolhatnám azokat a hagyományos ételeket, melyekből kóstolni lehet. Aki idén nem tudott eljönni, az lapozza fel a szakácskönyvet, és abból megtudhatja, hogy jövőre mire számíthat – mondta vidáman a zsitkóci helyi közösség elnöke. A pultok mögött összesen tizennyolc csoport szorgoskodott és kínálta ételeit. A hetési falvakat képviselő csoportok mellett a lendvai, a dobronaki és a moravske toplicei magyar önkormányzat is jelen volt. Továbbá Magyarországról, Tófejről és Kehidakustányról is érkeztek vendégek, akik saját hagyományos ételeikkel mutatkoztak be.

Gellért Erzsébet ez utóbbi településről érkezett többedmagával: - Az önkormányzat részéről hatan vagyunk itt, a polgármesterrel az élen. Az összekötő kapocs a két falu között Deák Ferenc, a személye révén már többéves barátság köti össze a településeinket. Ahogy mindig, idén is fülig érő szájjal érkeztünk, és úgy is fogunk távozni. Úgy tapasztaltam, hogy Zsitkóc nem egy nagy település, de annál nagyobb az összetartó erő a lakók között. Itt is barátságos mindenki, kínálgatjuk egymást, és kóstolgatunk is. Mi olyan népi ételeket hoztunk magunkkal, melyeket itt is készítenek, de hamar kiderült, hogy teljesen másképp. Ebből adódóan jó kis tapasztalatcsere a rendezvény. Hoztunk például lakodalmi cukorperecet, ami felénk különlegesség, és tésztaféléket - kelt tésztákat, szalakális tésztákat. Olyan régi receptekből válogattunk, amiket még nagyanyáink szoktak csinálni – mondta el Erzsébet.

 

 

A vendéglátó sátorban folyamatosan cserélődtek a helyek. Jöttek, mentek, kóstolgattak az emberek. A lángossütőnél pedig hosszú sor kígyózott, mégsem volt türelmetlen senki. Szabó Jolánnal az egyik pult előtt elegyedtünk beszélgetésbe. A radamosi asszony külföldön él a férjével, és jókedvűen mesélte, hogy ma több régi ismerőssel is összefutottak. A hangulat pedig kifogástalan volt: – Tavaly voltunk először ezen a kulináris programon. Akkor sajnos az időjárás kicsit közbeavatkozott, de mégis nagyon jól éreztük magunkat. Megbeszéltük, hogy idén is el fogunk jönni. Így is tettünk, és nem bántuk meg, mert kitűnő a hangulat. Igazán sokszínű az ételek kínálata, az egytálételektől az édességig valóban van minden, ami szem-szájnak ingere. Finomakat lehet kóstolni, csak tudjon dönteni az ember. Nekem a dödölle ízlett a legjobban, egy kis édes kóstolót pedig viszek magammal haza is – mutatja a Jolán elégedetten a kis csomagot, majd elbúcsúzik, mondván, jövőre újra találkozunk!

A zsitkóci kulináris nap a helyi Gyöngyvirág Kulturális Egyesület és Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szervezésében valósult meg. A rendezvényt Dobronak Község és a Környezeti és Idegenforgalmi Intézet Dobronak is támogatta.

MCSi Design