kele
perec1
garas1
63. évfolyam
8. szám
Lendva 
2019. 02. 21.
kiscim0819
 

Regionális támogatást kapott az EKF 2025 projekt

regionalis tanacs 2Múlt csütörtökön, a lendvai városházán megtartott  Muravidéki Fejlesztési Régió Tanács ülésén regionális támogatást kapott a Lendva – Európa Kulturális Fővárosa (EFK) 2025 projekt, valamint véglegesítették a regionális fejlesztési megállapodást, amelynek aláírására július 4-én kerül sor.

 

A muravidéki polgármestereknek Anton Balažek, Lendva Község polgármestere mutatta be a Lendva Európa Kulturális Fővárosa projekt jelölését és a partnervárosok meghívását a közreműködésre. Bevezetőjében kiemelte, hogy az EKF-pályázat a kulturális turizmusra és gazdasági fejlődésre irányuló projekt, amely az egész régióra kiterjed. A projekt elsődlegesen nem a nagy beruházásokra összpontosít, hanem a hagyományokon, az együttélésen, a gazdag kulturális örökségen, az adottságokon és a meglévő létesítmények fejlesztésén alapul. A projektben fontos szempont a fiataloknak bizonyítási lehetőséget adni saját céljaiknak, elképzeléseiknek a kibontakozására. Ezzel is ösztönzik őket az itthon maradásra.  Továbbá bizonyos törekvésekkel igyekeznek a lakosságot meggyőzni arról, hogy a kultúra nem költségeket halmozó tevékenység, hanem fontos szerepet tölt be az idegenforgalom fejlődésében. A regionális támogatásra viszont azért van szükség, mert a projekt kihatással van a régióra, amelyben a térség adottságainak kihasználása szükséges. A polgármester a regionális idegenforgalmi hatást és az eredményeket a kilátótorony sikeres működésével, valamint a lendvai vár kulturális és idegenforgalmi vonzerejével támasztotta alá. A kulturális főváros cím elnyerésével pedig a polgármester állítása szerint a régióban a minőségi életvitel is emelkedne. A bemutatást követően a felszólalók támogatásuknak adtak hangot, köztük Branko Drvarič, a regionális fejlesztési tanács elnöke üdvözölte a kezdeményezést, hogy a regionális térségben a turizmus és a kultúra fejlődése került előtérbe. A regionális tanács ezt követően támogatta az Európa Kulturális Főváros -projektet, amelynek pályázati kiírása az év végén vagy a következő év elején jelenik meg.   

A folytatásban a tanács véglegesítette a regionális fejlesztési megállapodás tervét. Néhány feltételt megszabva a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium a megállapodásba beiktatta a muravidéki vízvezeték-hálózat B és C alrendszerének befejezését. A megállapodás szerint a régió részére 41 millió eurós uniós és állami támogatás biztosított. Az ülésen egyebek mellett bemutatták a 2018-as európai mobilitás hete programjának ötlettervét.
MCSi Design