kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Fontos az államépítői magatartás

diszules 4 Lendva Község Tanácsa az 1991. június 25-i  eseményre – amikor a Szlovén Köztársaság Képviselőtestülete kikiáltotta Szlovénia önállósulását -  díszüléssel emlékezett meg.

 

A múlt csütörtökön a Városházán megtartott ünnepi ülésen  a tanácstagokon kívül jelen voltak Lendva Község díszpolgárai, az országgyűlési képviselők, a veterán szervezetek képviselői és a községi intézmények vezetői. Szlovénia államiságának napja alkalmából a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjai készítettek kultúrműsort, melynek keretében egy rövid kisfilmet is megtekinthettünk Szlovénia önállósulásáról és a kikiáltását követő eseményekről.  

A díszülés ünnepi szónoka Balažek Anton, Lendva Község polgármestere volt. Beszédében kiemelte az államiság, az államépítő magatartás és az állampolgárok országuk iránti viszonyulásának fontosságát. Mindennek több dimenziója van: pszichológiai, gazdasági, biztonsági és nemzetközi. Szlovénia önállósulását erős motiváció, új energia, célkitűzések és az új utak keresése követte. Az elért eredmények - az időnkénti csalódások ellenére - büszkeségre adnak okot. Az államiság pszichológiai szempontját -  a hazaszeretet és az állam iránti pozitív viszonyulást – a fiataloknál kell erősíteni, hogy megérezzék: megbízható az ország.  A gazdasági dimenziót a gazdaság növekedése bizonyítja, azonban  teendők  még bőven akadnak - főleg a nyugdíj- és az egészségügy területén.  Fontos a (nemzetközi)politikai szemszög, az állam rendszerének tisztelete. Balažek kiemelte: az államnak becsülnie kell az állampolgárait, a nemzetiségeket, az emberi jogokat, a demokráciát, ami az együttélés hosszútávú záloga. Balažek gratulált az államiság napja alkalmából, majd Horváth Ferenc alpolgármesternek megköszönte három és féléves, több területen is kifejtett eredményes munkáját. Horváth ugyanis nemzetiségi képviselőként tevékenykedik tovább, a tisztség pedig összeférhetetlen az alpolgármesteri megbízatással.

MCSi Design