kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Mosolygós és vidám arcok, régen látott ismerősök…

volgyifalu falunap 17Völgyifaluban a vén tölgyek árnyékában rendezték meg szombaton a falu hagyományos központi rendezvényét, a Völgyifalu-napot. A színes és változatos programokból idén sem volt hiány, a kicsik és nagyok kedvükre csemegézhettek az egész napos kínálatból.

Szerencsére péntek estére elállt az eső, és másnap délelőtt kellemes időjárás fogadta a völgyifalui legelőre érkező látogatókat.

Kora délelőtt elsőként a 21 főzőcsoport érkezett a helyszínre, akik javában sürgölődtek a főzőhelyek körül, mire megérkeztek a hívők a hagyományos szentmisére. A vén tölgyek árnyékában a szentmisét idén is Bernárd József püspöki tanácsos mutatta be.

A falu legelőjén ebédre összegyűlt a falu apraja-nagyja, és társalgásba elegyedve csak lassan haladtak tovább az ügyes háziasszonyok által készített szebbnél szebb és ízletes süteményektől roskadozó asztalok mellett. A főzőhelyeknél sem volt hiány a változatos tájjellegű ételek kínálatából. A kondérokban rotyogott a bográcsgulyás, székelykáposzta, savanyúkáposzta, babgulyás, birkagulyás. Válogatni lehetett a gazdag pörköltkínálatból. A falunapról nem maradhatott el a pacal- és körömpörkölt, de kóstolgatni lehetett vad- és sertéspörköltből, pincepörköltből, és még nyúlpörkölt nokedlival, vegyeshús-pörkölt házi gombóccal, valamint csirkemáj-paprikás kukoricagánicával is került az asztalra. Az ételek fogyasztása közben kellemes társalgás folyt, a régi ismerős arcok találkozásakor pedig az emlékek is felszínre törtek.   

 

 

A tartalmas falunapi programból a kulturális műsor sem hiányzott, a szép számú közönség előtt fellépett a helybeli Pünkösdi Rózsa Citerazenekar, a Lindau Néptáncegyüttes és a Muravidéki Néptáncegyüttes, amely a későbbiekben a Harangláb népzenei együttesel táncházat tartott. A Leszsz Társulat az összekötő szerepet töltötte be a műsorban, hiszen a „Bakterház” című előadásból kisebb részleteket mutattak be, és először lépett a tölgyfa alatti színpadra a népi hangszereken játszó Gomilički degaši csoport.

A színes gyermekprogram a Mátyás király emlékév hangulatában folyt, és aki Mátyás király három próbáját sikeresen teljesítette, azt az Aranycsikó Lovagrend vitézévé avatták. A kicsik és a nagyok egyaránt élvezték a hagyományos ügyességi fajátékok megpróbáltatásait, emellett az időt festéssel és rajzolással is el lehetett tölteni. A legkedveltebb viszont ismételten az ugrálóvár volt.

Amikor a bográcsok alatt lassan elaludt a tűz, a zenés szórakozás vette kezdetét. Idén a talpalávalóról a Márvány Duó gondoskodott. 

A sikeres falunapi rendezvény a helyi kultúregyesület, a turisztikai egyesület, a völgyifalui ÖTE, a Zvezda futballcsapat és a helyi közösség szervezésével, valamint a Bethlen Gábor Alap és a Szlovén Kulturális Minisztérium támogatásával valósult meg. 

MCSi Design