kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Az ARSO szerint kell környezeti hatástanulmány

frac korny 1A Geoenergo Társaság a már működő Pg-10 és Pg-11-es furatoknál a petesházi olajmezőn ismét hidraulikus rétegrepesztést tervez. A művelettel kapcsolatban az ARSO Környezetvédelmi Ügynökség úgy véli, hogy a beavatkozásnak jelentős környezetterhelési kihatásai lehetnek. A Geoenergónak július 5-ig kell szakmai magyarázatot adni.  

 

A Geoenergo Társaság újbóli rétegrepesztéssel kívánja elősegíteni a nagyobb gázkitermelést azokból a furatokból, melyeken már 2011-ben és 2012-ben hidraulikus stimulációt hajtott végre. A gázkitermelés tavaly februárban indult el a Pg-10-es és Pg-11-es furatokból. A két furat napi gázkitermelése 40 ezer köbméter, ami alacsonyabb a vártnál. Az ismételt beavatkozással a furatok gázkitermelését 245 ezer köbméterre szeretnék növelni.  A gáz jelenlegi vásárlója a horvát Ina olajtársaság.

A most tervezett hidraulikus rétegrepesztés végrehajtására a lendvai Geoenergo tavaly májusban nyújtotta be kérelmét az ARSO Környezetvédelmi Ügynökséghez. Az ügynökség az előzetes eljárások alapján megállapította, hogy a petesházi olajmezőre tervezett bányászati művelet jelentős környezetterhelési hatással lehet. Oly mértékben, hogy a beavatkozáshoz környezeti hatástanulmány elkészítése és környezetvédelmi beleegyezés szükséges. A véleményről a gázkitermelő Geoenergo Társaságot június 20-án írásban értesítették. A cégnek július 5-ig van határideje szakmai alátámasztással szolgálni a tervezett hidraulikus rétegrepesztés körülményeiről és várható következményeiről.

Az ismételt rétegrepesztéssel és az ARSO határozatával kapcsolatban Miha Valentinčič, a
Geoenergo Társaság igazgatója elmondta, hogy folyamatban van a szakmai alátámasztások beszerzése. A tervezett bányászati munkálatokról a Szlovén Geológiai Intézet és a Természettudományi Egyetem Geológiai, Bányászat és Környezeti Kara készít szakmai véleményt.

frac korny 2Az ARSO véleménye a környezeti hatástanulmány szükségességéről nem végleges határozat. A kiegészítéseket a cégünk határidőben továbbítja. Tekintettel arra, hogy nem veszélyes és bejáródott bányászati beavatkozásról van szó, úgy véljük, hogy a környezetvédelmi beleegyezésre nem lesz szükség – nyilatkozott Valentinčič Miha igazgató. A elérhető adatok szerint a most kérelmezett beavatkozás a korábbinál várhatóan nagyobb méretű lesz. A rétegrepesztés 2.700-3.500 méter mélyben történne, a szükséges víz mennyisége 10 ezer köbméter, az alkalmazott nyomás 600-900 bar. 

MCSi Design