kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Regionális támogatás vízvezetékre, ipari övezetekre és kerékpárutakra

regtamog28181Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési miniszter és Branko Drvarič, a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának elnöke július 4-én Ljubljanában aláírta a muravidéki régió fejlesztési támogatásáról szóló megállapodást. Az 53,5 millió euró értékű 19 projektre az állam társfinanszírozásaként 2020-ig 41,2 millió érkezik a Muravidékre.

A megállapodás az ipari övezetek fejlesztését, a kerékpárúthálózat bővítését és a vízvezeték-hálózat B és C alszakaszának befejezését segíti elő.

A muravidéki fejlesztési megállapodás a régióban egyeztetett fejlesztési projekteket tartalmazza, melyek megvalósítását társfinanszírozással támogatják az illetékes minisztériumok. Az egyeztetési folyamat két évig tartott, és nem volt egyszerű – jegyezte meg Branko Drvarič, a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának elnöke azt követően, hogy Zdravko Počivalšekkel, a távozóban lévő gazdaságfejlesztési miniszterrel aláírta a fejlesztési támogatásról szóló dokumentumot. Az egyezmény alapján a jóváhagyott tizenkilenc beruházási/fejlesztési projektre – összértékük 53,5 millió euró – az állam az EU-s kohéziós forrásokból 2019-ben és 2020-ban összesen 41,2 millió euró támogatást folyósít a Muravidékre. A keret a három tengely köré csoportosított célkitűzések megvalósítására érkezik: egyrészt az ipari, üzleti és mezőgazdasági övezetek bővítésére, a vállalkozási infrastruktúra kiépítésére, másrészt kerékpárutak építésére, a hálózat bővítésére, harmadrészt a muravidéki vízvezeték B és C alszakaszának befejezésére. Az utóbbi csak utólag, kizárólag a fejlesztési tanács eltökéltségének köszönhetően, minisztériumi egyeztetések révén került a fejlesztési megállapodásba. A jóváhagyott 42,1 milliós támogatás legnagyobb részét – 33,1 millió euró – éppen erre a célra, a Muravidék számára nagyon fontos beruházásra adják. A kerékpárutakra 2,8 millió euró, míg az ipari övezetek építésére 5,3 millió euró támogatás várható. A támogatási megállapodás a kohéziós alap 2014–2020 programjába tartozik.

regtamog28183– A Muravidéken több pénzben reménykedtünk, de a jóváhagyott keret így is nagyon fontos eredmény a régió számára. A Muravidéken ugyanis még mindig gazdasági lemaradásban vagyunk, egyre több ember megy el és külföldön keres megélhetési lehetőséget. Csak Ausztriába naponta több mint ezer muravidéki ingázik – mondta Branko Drvarič, majd hozzátette: – Vártunk, vártunk, de kivártuk. Még egy hónappal ezelőtt sem tudtuk, mi lesz a megállapodás sorsa, hiszen a régió legfontosabb projektje, a muravidéki vízvezeték B és C alszakaszának befejezése nem került a támogatott projektek közé. Egyeztetések újabb körére volt szükség, hiszen kifogásoltuk, hogy a kormány a brüsszeli irányelvet, a csatornahálózat és a szennyvíztisztítás megvalósítását erőltette. De miután a keleti kohéziós térségben 2017-ben Mariborral együtt határozottan felléptünk a kormánnyal szemben az akkor még nem biztosított regionális fejlesztési pénzek megszerzéséért, egységesek voltunk a vízvezeték követelésében is. Kijelentettük ugyanis, ha nem lesz rá támogatás, a nem adjuk meg a hozzájárulásunkat a kormánynak a Brüsszel által kért egyéb témakörökben. Ezek után a kormány ésszerűen döntött, s támogatja a vízvezeték befejezését.

A megállapodás aláírása azonban nem jelenti az összeg automatikus továbbítását. Szerződési kikötés, hogy a projektek támogatásai nem közvetlenül hozzáférhetők. Ez azt jelenti, hogy a pályázóknak minden évben „ki kell harcolniuk” az állami költségvetésből, hiszen az illetékes Infrastrukturális Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium e támogatási keretekkel nem rendelkezik automatikusan. A megállapodás nem is jelent jogi értelemben kötelezettségvállalást az államnak, mert csak egy tervezett társfinanszírozásról van szó.  

regtamog28182– Annak ellenére, hogy a Muravidék gazdasága kimagasló eredményeket mutat – s ezt mindenképpen hangsúlyoznunk kell –, a legjobban mégis a támogatott projektek megvalósításának és azok későbbi hatásának örülök. Ezek jobb vállalkozási körülményeket, új munkahelyeket, az emberek jobb életszínvonalát hozzák el, ami tényleges előrelépést jelenthet az egyenlőbb regionális fejlődés felé – nyilatkozta a megállapodás aláírása után Zdravko Počivalšek távozóban lévő miniszter. Megemlítette, hogy a 2018–2019 időszakra a muravidéki gazdaság versenyképességének serkentésére 3,5 millió eurót biztosítottak. A muravidéki intervenciós törvény keretében 2017-ben erre a célra 3,9 millió eurót fordítottak.

A muravidéki fejlesztési megállapodásban szereplő projektek társfinanszírozása 2020-ig tart, a tervek megvalósítása pedig 2022–2023-ra várható.

– De már most felkészülten várjuk a 2023–2027-es finanszírozási időszakot. Úgy látjuk, megint minden túl bonyolult, túlbürokratizált – fejtette ki a véleményét Drvarič Branko, a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának elnöke. – Ezt már szóvá is tettem. Attól tartok, hogy egyre nehezebb lesz az érdekeinket érvényesíteni, a terveinkre támogatást kapni. Ritkán és kevesen hallgatják meg a régió véleményét, a fejlesztési irányt a kormány és az EU próbálja diktálni. A „vedd vagy hagyd” elvet nem lehet elfogadni. Fontos, hogy a régióban tapasztalható egyre nagyobb egység továbbra is megmaradjon.

A régió fejlesztése közös érdek, az államé is, ezért a jövőben a tárgyalások építő jellegűek legyenek minisztériumi szinten – tette hozzá az elnök. Ezt a regionális fejlesztési minisztérium létrehozása is segítené, amire Drvarič már tett is javaslatot.

 

Dobronakra kétmillió, Muraszombatba 900 ezer euró támogatás

 

A Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium négy szlovén cégnek ítélt oda regionális fejlesztési támogatást, ezek az Ocean Orchids Dobronakról, a Medicop Muraszombatból, a Kovis Štoréból és a Termit Moravčéből. A beruházási támogatások 5,5 milliós keretösszegéből majdnem hárommillió a régiónkba érkezik. A két muravidéki cég igazgatójával – Ferenčak Romannal az Ocean Orchids cégből és Podlunšek Peterrel a Medicop cégből  szintén július 4-én Ljubljanában írta alá a támogatási szerződést a távozásban lévő Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési miniszter. A minisztérium mindkét cég esetében gazdasági beruházást támogat.

Az Ocean Orchids mintegy 9,3 millió euró értékű beruházási terve a minisztériumnál kétmillió eurós regionális támogatást nyert. A cég új logisztikai központot létesít (raktár- és csomagolási helyiségek ellenőrzött és digitálisan vezérelt klímával), amivel 40 új munkahelyet is teremt.

A muraszombati Medicop gyógyászati felszereléseket gyártó cég 6,6 millió eurós beruházása 900 ezer eurós állami támogatásban részesül. A tervek szerint raktár- és fejlesztési központ épül, mellyel 23 új munkahely is létrejön.

 

A megállapodás tizenkilenc fejlesztési projektet tartalmaz

   

Kétévnyi előkészület és több egyeztetés után – úgy községi, mint minisztériumi szinten – született meg végleges formájában a 2014–2020-as időszakra vonatkozó muravidéki fejlesztési megállapodás. Az EU kohéziós alapja által 41,2 millió euróval támogatott programterv három fejlesztési tengelyt tartalmaz: az A tengelyt nyolc projekt képezi, és a vállalkozások, a vállalkozási környezet, az üzleti infrastruktúra, fejlesztését szolgálja. A kohéziós támogatások összege 5,3 millió euró, amiből Dobronak, Lendva, Nagypalina, Sal, Muraszombat, Tornisa és Ljutomer községek, valamint a Muraszombati Fejlesztési Központ fektethet be az ipari, mezőgazdasági és üzleti övezetekbe. A B tengely a multimodális urbánus mobilitás feltételeinek megvalósítását segíti, ami lényegében a kerékpárutak hálózatának további fejlesztését jelenti (a vidék összekötése a városokkal, turisztikai központokkal), 2,8 millió eurós támogatással. Erre a célra a régióban kilenc projekt kap támogatást, köztük van Lendva és Dobronak község, ahol a meglévő kerékpárutak építése folytatódik Tornisa, Kebele, illetve Nagypalina felé. Kerékpárutak építésére a községek közül támogatást nyert továbbá Tišina, Ljutomer, Muraszombat, Belatinc, Gornja Radgona, Cserencsóc és Apače is. A C tengelyt a megállapodásba utólag bekerült vízügyi szektor alkotja, s a polgárok egészséges vízellátására vonatkozik, lehetővé téve a muravidéki vízvezeték B és C alszakaszának befejezéséhez szükséges támogatás megszerzését. A kohéziós támogatás összege erre a célra 33,1 millió euró. A muravidéki vízvezeték B alszakaszának projekthordozója Rogaševci, a kezdeményezés tizenegy goricskói községet tömörít. A C alszakaszon Gornja Radgona, Apače és Sv. Jurij ob Ščavnici községek szervezik a teendőket a beruházás befejezésére.

MCSi Design