kele
perec1
garas1
63. évfolyam
8. szám
Lendva 
2019. 02. 21.
kiscim0819
 

Az egykori hangulatos bálok színhelyén

falunap2818Hármasmalomban szombaton tartották meg a helyi közösség és a művelődési egyesület közös rendezvényét, a már hagyományos, immár negyedik falunapot.

A sütésre és főzésre is hajlandóságot mutató tagok a faluház elé, vadgesztenyefákkal árnyékolt, idilli környezetbe, az egykori hangulatos bálok színhelyére hirdettek gyülekezőt már a délelőtti órákban. A hivatalos megnyitóra már fortyogott a kotlákban és a bográcsokban a nyúlpörkölt-alap, a „pekában” a hús és a krumpli.

Köszöntőbeszédet Kulčar Igor, a HK elnöke, valamint a művelődési egyesület két újonnan kiválasztott vezetője, Horvat Anica elnök és Varga Irma alelnök mondott, kiemelve a falunap fontosságát a település egyébként is gazdag programjai között. Horvat Anica és Varga Irma, akik néhány napja vették át a művelődési egyesület vezetését Babovič Iréntől – aki több mint másfél évtizedig volt a csoport élén –, elmondták: kényszerűségből vették át a feladatot, bár az egyesület népdalkörében mindketten énekelnek. Kár lenne az elmúlt évtizedek szép hagyományát veszni hagyni, ezért vállalták el a vezetői szerepet, s remélik, hogy a fiatalok is bekapcsolódnak a munkába.

A főzésben, a házias ételek elkészítésében idén nyolc csoport vett részt, s a következő finomságok készültek: nyúlpörkölt tésztával, bujta répa, körömpörkölt, lángos vajdasági és hármasmalmi módra, vajdasági sült halak és halászlé (tésztával), bogrács, babgulyás stb.    

A kellemes hangulathoz a csesztregi zenészek is nagyban hozzájárultak, a körben éneklés és a nótázás régi hagyománya gyorsan összeállt, s már szólt is az A cigányok sátora, az „Alamaja-fajalatt” és más hangulatú dallamok (Volt egyszer egy hadnagyocska…), felváltva: egy vidám, egy kesergő, egy vidám, egy kesergő… s persze a Kéknefelejcs.     

A gyermekek sem maradtak tétlen, hiszen Horváth Csaba fazekasmester már déltől ott taposta a korongot, mutatta, hogyan adja meg magát az anyag a maroknak, hogyan készülnek a tartóedények és a díszített apró tálak.

A kulturális műsort is hagyományosan a régóta fennálló testvérkapcsolat révén a zenekarral kibővült Csesztregi Férfikar, a muraszombati Baráti Kör énekkar, a helyi iskolások, a péterhegyi nyugdíjasok színjátszócsoportja, valamint a helybéli népdalkör előadásai és az iskolások szavalásai jelentették.
MCSi Design