kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Saját helyiségekre lenne szükségük

perec2818A II. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola égisze alatt múlt év novemberében megnyitotta kapuit a Perec – Nemzedékek Háza. Alapvető feladata a generációk közötti kapcsolatok építése, a segítségnyújtás és a társadalmi integráció szintjének emelése. A tevékenységi körben fontos szerepet tölt be az önkéntesség ösztönzése is.

A Nemzedékek Háza az iskola helységeiben az első évben kísérleti projekt jelleggel működik. Elsődleges célja azon tevékenységi körök feltérképezése, kidolgozása és beindítása, amikre a Lendvai községben igény van, valamint a korosztályok között megtalálni az együttműködéshez szükséges összekötő kapcsot. Ebből kiindulva a ház egyik alapfeladata a generációk közötti együttműködés, a tudás és az ismeretek átadása. Emellett a segítségnyújtás, a tartalmas programok szervezése és az önkéntesség ösztönzése is jelentős szerepet kap a központban – mesélte látogatásunkkor Magdič Sibil szakmunkatárs és Jereb Mojca projektvezető. 

Az év folyamán néhány program már útjára indult, szerveztek gasztronómiai műhelymunkát, amelyben a lendvai nyugdíjas és roma háziasszonyok mutatták be hagyományos ételeik elkészítését. Az egészség megőrzése érdekében heti egy alkalommal a testmozgásra fektették a hangsúlyt. Ekkor az unokák és a nagymamák közösen mozoghattak, tornázhattak, de a legkisebbeknek mesés alkotóműhelyeket is rendeztek. Évközben előadásokra és filmvetítésre is sor került. Jó visszhangra talált a tanulási nehézséggel küzdő tanulók segítése, amikor az önkéntesek a külföldről ideköltöző családok gyermekeinek a szlovén nyelv elsajátításában nyújtottak segítséget. A tanulási segítségnyújtást a közeledő iskolaévben a lendvai kétnyelvű középiskolának is felajánlják.

Egyelőre a központ munkáját két alkalmazott mellett négy önkéntes végzi, akik az iskola napközis tagozatának programját színesítették az elmúlt tanévben. Többek közt tündérjógát és a Nafta csapatával egy találkozást bonyolítottak le. A Nemzedékek Házában külön figyelmet szentelnek a kiszolgáltatott, a könnyebben sebezhető célcsoportok segítésének. Ennek érdekében figyelemfelkeltő programokkal a másság elfogadására is törekednek. Széles tevékenységi kört ölelt fel a generációs projekt a beindítás első évében, így májustól, amikor az iskolai konyha ebédkínálattal nyitott a nyilvánosság felé és nagyobb csoportok, születésnapok kiszolgálásra adott lehetőséget, a Nemzedékek Háza a konyha koordinálását és az ebédek kihordását vállalta el. A konyha hétfőtől péntekig tart nyitva, hétvégéken és ünnepnapokon zárva van.

Mindemellett viszont a zökkenőmentes működéshez saját helyiségekre lenne szükség, hangzott el ott jártunkkor. Nemrég az iskola egyik tantermét alakítottak át irodahelyiséggé, a tevékenységek lebonyolítását pedig az iskolai helyiségeiben bonyolítják le. Bíznak abban, hogy az épületben felújításra várakozó helyiségeket minél előbb tatarozzák és a központ rendelkezésére bocsájtják.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben