kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Elnapolták az óvoda új gazdasági árának elfogadását

dobr ules2918Dobronak Község Tanácsa július 11-én megtartott ülésén hosszas vitát váltott ki a Dobronaki Katicabogár Óvodának a 2018/19-es tanévre szóló új gazdasági ára. A tanács négy évre Horvat Elizabetát nevezte ki a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézet igazgatói tisztségére.

A tanács szinte hozzászólás nélkül elfogadta Ivanuša Milena igazgatónőnek az óvodai tagozatok kialakításáról és a munkahelyi besorolásról szóló javaslatát. Elmondása szerint a következő tanévben is három tagozatban összesen 46 gyermek számára biztosítanak helyet. Egyelőre 41 gyermek kezdi meg a tanévet az óvodában, a munkahelyi besorolás pedig egy segítő óvónő negyed munkaidejével egészült ki. Ezek után az új gazdasági ár javaslatának elfogadása már nem folyt ilyen gördülékenyen, hiszen a számítások alapján az óvodai ellátás ára újra növekedik legfeljebb nyolc százalékkal. Így az 1–3 éves bölcsődés gyermekeknél 457,29 eurót, a 4–6 éves korosztálynál 337,78 eurót, míg a kombinált 2–4 éves tagozatban 341,02 eurót tenne ki az új teljes ár. A tavalyi áremelést követően a tanácstagok nem értettek egyet a jövő évre vonatkozó javaslattal, a szülők újabb megterhelésére is hivatkozva. Ugyanis az óvodai ellátás teljes összegének bizonyos százalékát – a szociális ügyintéző központ határozata alapján – a szülők fedezik, a különbözetet pedig a község biztosítja, havi szinten 11.500 euróval. Hosszas vita után a tanács abban állapodott meg, hogy augusztus végéig az óvoda több összehasonlítási számítást készít elő arra az esetre, ha az ellátási ár kisebb százalékban növekedik, vagy ha december végéig a gazdasági ár a tavalyihoz képest változatlan marad, valamint ez hogyan befolyásolja és terheli meg az óvoda költségvetését. Mindemellett a tagok egyetértettek azzal, hogy a minőségi óvodai ellátás az elsődleges, és ezt szem előtt tartják a gazdasági ár elfogadásánál.

A folytatásban a tanács a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézet igazgatójának kinevezéséről döntött. A tisztség betöltésére egyedül Horvat Elizabeta megbízott igazgató pályázott, aki az ülésen röviden bemutatta munkaprogramját. Amint elmondta, az intézet irányelvei már megalapozottak, de fontosnak tartja az együttműködést a regionális turizmus fejlődése érdekében, a kivitelezésben lévő határon átnyúló projektek befejezését, a község aktívabb népszerűsítését és a borászati turizmus fejlesztését. A tanács támogatta Horvat Elizabeta négyéves kinevezését.

A Lendvai Rendőrállomás 2017. évi munkájáról Kepe Manfred rendőrkapitány-helyettes számolt be, aki arról tájékoztatta a tanácsot, hogy Dobronak Községben a közbiztonság megfelelő. Hangsúlyozta viszont, hogy a rendőrállomás területén egyre több a családon belüli erőszak. Végezetül az ülésen zöld utat kapott a kisvállalkozások ösztönzésére vonatkozó pályázat kiírása, a támogatásra augusztus 1-je és október 30-a között lehet pályázni.  

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben