kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

A régi áruházból korszerű Kulturális Központ lesz

aruhaz2918Lendva Község, készülve az Európai Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 pályázatra, több beruházást tervez megvalósítani Lendva központjában. Ezek közé tartozik az egykori áruház felújítása is, melyet korszerű Kulturális Központtá kívánnak átalakítani vonzó könyvtárral, kisebb koncertteremmel, filmstúdióval. A beruházás becsült értéke hárommillió euró, a befejezést 2020-ra tervezik.

Lendva régi városrészének jellegzetes képében már a megépítése óta idegen elemnek számít az áruház épülete. Amióta bezárták, az épület helyiségei üresek (kivéve a büfét). Az épülettel sem történt semmi változás, részben a tulajdonjogok miatt. Ma már szemmel láthatóan rossz állapotban van.

Lendva pályázata nyomán azonban a helyi kulturális program keretében elkészült az EKF-hez szükséges beruházások terve. Lendva Község 2016 decemberében a Finimo cégtől, Gomboc Jože vállalatától 795 ezer euróért megvásárolta az áruház épületét. A terv ezzel egy korszerű Kulturális Központ létrehozása, amely helyet ad a könyvtárnak, javít a már meglévő tevékenységek fejlesztéséhez szükséges feltételeken, illetve lehetőséget ad új tartalmak elindítására is. A központban iroda- és raktárhelyiségeket is kialakítanak.

A tervezett beruházásra Lendva Község az idei költségvetésében egymillió eurót irányzott elő. Ezen felül az építészeti engedély megszerzésére, valamint az egyéb tervrajzok és dokumentációk elkészítésére pedig további 45 ezer eurót. A munkálatok elkezdéséhez a folyamatokat Lendva Község már elindította, elkészült az ötletterv és megalakult az építési bizottság is.

A Kulturális Központ tervei a község által elkészített kiindulópontok alapján készülnek el. Az áruház hasznos területe 3.205 négyzetméter három szinten. A földszinti terület 1.112 négyzetméter, ugyanekkora az emeleti szint is, a pincehelyiségek pedig 980 négyzetméteren terülnek el.

A tervek szerint a felújított épület mintegy 1.500 négyzetméternyi területén a könyvtár kap helyet olvasóteremmel. A kiegészítő programok megvalósítására egy több célt szolgáló, 200 férőhelyes termet is kialakítanak. A terem lehetőséget nyújt a zeneiskola zenekarának oktatására/gyakorlására: próbateremként is szolgál majd, de előadások megtartására is alkalmas lesz. A felújított áruházban raktárhelyiségeket is kialakítanak elsősorban a Galéria-Múzeum és a színházi tevékenység részére (500 négyzetméter). Az irodahelyiségeket 200 négyzetméteren tervezik, ami megoldja a jelenlegi hiányt. Az új Kulturális Központ kísérőprogramjaihoz társasági és az aktív szabadidő töltésére alkalmas helyiségeken kívül egy éttermet és attraktív tetőtéri teraszt is terveznek. A felújított, új tartalommal megtöltött épület szerves része lesz majd az átalakított Templom tér, a művelődési ház előtti Zala György tér, az Alsó utca és a park által alkotott körnek.

Az áruház felújítását és átalakítását 2020-ig tervezik befejezni. Lendva Község a fejlesztési programtervek és a 2018-as községi községvetés alapján már elindította a munkálatok elvégzéséhez szükséges közbeszerzési folyamatokat. A beruházáshoz szükséges keretet Lendva Község költségvetéséből, állami támogatásból (energetikai felújítás) és EU-s forrásból (multikulturalizmus) tervezik biztosítani.
MCSi Design