kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Jakab-napi vásár Dobronakon

jakab3018Egykoron Jakab napján nagy vásárt tartottak Dobronakon. Ezt a hagyományt hivatott felidézni az immáron negyedik éve újra megszervezett kézműves vásár a falu központjában. Csuhéból készült használati és dísztárgyak, fából készült bútorok, ékszerek, kerámia, helyi és környékbeli portékák, illatozó kürtőskalács, lángos… Minden, ami egy valódi, hamisítatlan vásári hangulathoz kell, az megtalálható volt a hétvégén Dobronakon.

A vásár a Jakab-napi búcsúhoz, a templom védőszentje, Szent Jakab emléknapjához kötődik. A dobronaki plébánia tizenegy napos programsorozata részeként a helyi idegenforgalmi intézet – karöltve a nemzetiségi önkormányzattal és a helyi kultúregylettel – úgy határozott, hogy tekintettel a látogatókra és a kézművesekre, idén hétvégén, vasárnap rendezik meg a kirakodót. A Jakab-napi búcsú ünnepi szentmiséjét pedig annak napján, július 25-én, szerdán tartották meg.

Vasárnap reggel nyolc órakor nyitotta meg kapuit a nagy múltú vásár méltó utódja, amely a templom előtti utcában kapott helyet. A vásártér, ami lehetőséget kínált a helybéli és a környékbeli népművészeknek, mestereknek, kézműveseknek a bemutatkozásra, folyamatosan fogadta a látogatókat egészen a délutáni órákig. A hagyományos népi kultúrától a modern kézműves termékekig volt minden, ami egy színvonalas kézműves standon fellelhető. Gazdag kínálat várta az érdeklődőket, melyből bárki találhatott magának emléket, apró ajándékot vagy használati tárgyat. A pultok mögötti árusok pedig nem csupán árulták, kínálták portékáikat, de szívesen elegyedtek beszélgetésbe is a vevőkkel.

A kirakodó ideje alatt fél kilenctől a templomban Baša Aljaž újmisés pap szlovén nyelvű szentmisére várta a híveket, majd fél tizenegykor magyar nyelvű szentmisét celebrált Székely János szombathelyi megyéspüspök. A szertartásra a kultúregylet néhány tagja idén is hagyományos, hetési népviseletben érkezett, felidézve az egykori szokásokat, amikor búcsú napján illett a legszebb ruhában megjelenni a templomban.

A vásártéren pedig csak úgy tolongtak az emberek. Kígyózott a sor a kürtőskalácsosnál, aki pedig megszomjazott, azt a helyi tűzoltóegylet fogadta sátras hajlékába.

Úgy tűnik, a szervezők jól döntöttek a vásár napját illetően, hiszen vasárnap lévén senki nem sietett sehová. Mindenki ráérősen nézelődött, vásárolgatott. Egész családok érkeztek, találkoztak, telt az időből egy-egy italra, egy-egy hosszabb baráti cseverészésre is.

A plébánia szervezésében már július 15-én megkezdődtek a Jakab-napi rendezvények Dobronakon. Megtartották a betegek, idősek és magányosak találkozóját, filmvetítést szerveztek, volt szentmise a zarándokokért, majd a Jakab-napi plébániai búcsúval, ünnepi kétnyelvű szentmisével szerdán zárult a programsorozat.

MCSi Design