kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Új fizioterápiás részleggel bővül az otthon

ipo30181A Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában a lakók minőségi ellátása és az igények kielégítése érdekében új fizioterápiás részleget építenek. A száz négyzetméteres melléképület a felszereléssel együtt 220 ezer euró értékű beruházást jelent, és októberben készül el. A beruházásról és az újdonságokról Špilak Franc igazgatónál érdeklődtünk.

– A fizioterápia létrehozását teljes egészében az otthon fedezi a fel nem használt amortizációs eszközökből, amivel többéves terv valósul meg – mondta Špilak Franc, az otthon igazgatója. – Az eddigi, harminchat négyzetméteres helyiségben folytatott tevékenység a szükségleteket már régóta nem elégítette ki, az új létesítménnyel viszont korszerű körülményeket biztosítunk – tette hozzá az igazgató.

ipo30182– Eddig a helyszűke miatt a munkát részben a jelenlegi helyiségekben, részben pedig a munkaterápiás helyiségekben végeztük, a felszerelés egy részét a folyosón és a szobákban helyeztük el, ami nem szerencsés. Az új, mintegy száz négyzetméteres részleg egyszerre 15 személyt is fogadhat, amivel felgyorsul a munka és több lakónak nyújthatunk segítséget. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy egyre nagyobb szükség van a kezelésekre. Az otthonban két fizioterapeuta dolgozik, akik a minőségi ellátás érdekében folyamatosan képezik is magukat.

Az építkezés mintegy 190 ezer euróba kerül, a kivitelező a lendvai Legartis vállalat. Emellett az otthon 30 ezer eurót biztosít még a berendezésre és az új felszerelésekre. A tervek szerint a helyiségeket októberben adják át.

A lakók egészségmegőrzésére is gondolva az otthon körül idén mozgásfejlesztő gyakorlóparkot létesítettek. A szabadtéri gyakorlóeszközöket az idősek adottságainak megfelelően tervezték meg, így biztosítva a mozgásképesség megőrzését és javulását. Egyrészt önálló gyakorlásra is alkalmasak, de kiváló lehetőség a társas kapcsolatok alakítására is. Az igazgató elmondása szerint a heti három alkalommal szervezett torna népszerű a lakók körében.

ipo30183Az otthon 2018. január 1-jétől Črenšovci Községben házi gondozást is végez, ami új szolgáltatásnak számít. – Ebben az irányban azért indultunk el, mert látjuk, hogy egyre több idős szorul segítségre, akik a házi gondozás, a kisebb sebek ellátása és egyéb szolgáltatások nyújtása mellett képesek önállóan élni a saját lakásukban. Erre az otthon számos lakója is példa, akik csupán a szociális ellátás hiánya miatt költöztek az idősotthonba.

Egyelőre a szolgáltatást csak egy községben végzik, másutt ezzel a szociálisügyi központ foglalkozik. – Abban különbözik a mi szolgáltatásunk, hogy a házi gondozást az év minden napján végezzük, hétvégén és ünnepnapokon is, a látogatást az igényekhez igazítjuk, amely egy alkalommal két órát tesz ki.

Az igazgató hozzátette, ez a fajta segítség azért is pozitív irány, mert amellett, hogy az idősebbek tovább maradhatnak saját közegükben, a terepen könnyebben is követhetik az idősek egészségügyi helyzetét. – Azt tapasztaljuk, hogy a házi gondozásra az igény nő, hiszen az év elején három háztartásban kezdtük a tevékenységet, és most már hatnál tartunk – tette hozzá Špilak Franc

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben