kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Kézi aratás, lovas cséplés

aratcim3118Az aratás régen nagy ünnepnek számított, hiszen a szálas gabona végre beérett és a csűrbe kerülhetett. A betakarítás minden mozzanatára felkészült a család, ha kellett, segítők is érkeztek, akadtak is bőven. A munka elvégzése után pedig ünnepeltek, még aratási mulatságokat is rendeztek faluhelyen. Domonkosfán a legnagyobb paraszti munkát évről évre felelevenítik a helyiek, a tájház, a pajta, és a goricskói dombok pedig idillikus környezetet szolgáltatnak ahhoz, hogy nézőként belekóstoljunk a vidék egykori életébe. Az idei rendezvény leginkább várt látványossága a lovas cséplés bemutatása volt, de cséphadaróval és cséplőgéppel is bemutatták a munkafolyamatot.

 

 

Kézzel, lóval és géppel csépeltek

 

A domonkosfai Petőfi Sándor kultúregylet, a helyi egyesületekkel és a sali magyar önkormányzattal karöltve idén is megszervezte „Az aratás, a tánc és a dal ünnepe” című rendezvényt.

Hatodik alkalommal valósult meg a hagyományos aratás és cséplés felelevenítése Domonkosfán. A nagyszabású szabadtéri rendezvény nem csak a paraszti élet és a legfontosabb nyári munka hagyományait elevenítette fel, de egy valódi egésznapos kikapcsolódást is kínált a környékbeliek számára. A programban, amely a tájház udvarán és annak közvetlen környékén kapott helyet, bemutatták a hagyományos kézi aratást, majd háromféle módon szemléltették a cséplés menetét.

A tradíció felidézésében a helyi, domonkosfai emberek és Polenšak pri Ptuju Turisztikai Egyesülete vett részt. A polenšakiakkal jó kapcsolatot ápoló domonkosfai kultúregylet szintén részt vett az ottani hagyományos rendezvényen, így a kölcsönös fellépések révén mára a két település közti baráti kapcsolat is megerősödött.

A kézzel, kaszákkal és sarlóval történő aratást idén is népviseletbe öltözött férfiak és asszonyok, illetve a kévekötő leányok mutatták be. A munkát hagyományos tízóraival zárták. A harmatos fröccstől felfrissülve a férfiak hamar szekérre dobálták a keresztekbe rakott kötegeket, s kezdődhetett a cséplés, melynek háromféle módját mutatták be idén.

Először a mindenki által jól ismert traktoros cséplőgépet indították be, melyen a helyiek szemléltették a munka teljes folyamatát. A piros monstrum rögtön zsákokba köpte a búzát, ezzel volt a leghatékonyabb a cséplés. A következő helyszínen a polenšakiak a kézzel történő cséplést szemléltették. A gabonaszemek kiveréséhez cséphadarót használtak, ami egy nyélből és egy ütőnyélből – hadaróból – álló szerszám volt. A forgó végű eszközzel a munka végeztével táncot is lejtettek. A búzaszemeket persze még át kellett szitálni, csak azután volt a munka bevégezve. 

A lóval hajtott cséplés volt az idei rendezvény szenzációja, s erre is voltak a legtöbben kíváncsiak. A lovat a szomszédos Bajánsenyéről hozták a Devecseri család istállójából. A lóval vontatott forgó szerkezet indította be a cséplőmasinát, amely a cséplést elvégezte.  

A rendezvény neve nem hiába a tánc és a dal ünnepe. A pajtaszínpadon színes kultúrműsor szórakoztatta a közönséget. Bemutatkozott a dolinai Žlahtna Kapljica népdalkör, a rábavidéki Szakonyfalu néptánccsoportja, illetve egy magyar operettműsort is láthattak a jelenlévők.

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy senki se maradjon éhes vagy szomjas. A gyerekeket gyermekfoglalkozások és légvár várta, a délután folytatásában pedig a Skok együttes gondoskodott a zenéről és a jó hangulatról.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben