kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

A projektek többsége az év második felében valósul meg   

mtoplice32182Amint Glavač Alojztól, Moravske Toplice Község polgármesterétől megtudtuk, a község az idei első hat hónapban zökkenőmentesen, likviditási nehézségek nélkül működött. Az átutalások a költségvetési felhasználóknak is folyamatosan történtek. A bevételeknél a tervezett összeg 36 százaléka, a kiadásoknál pedig 25 százaléka valósult meg.

Moravske Toplice Község idei költségvetésének főösszege a jóváhagyott módosítással együtt a bevételi oldalon 8,9 millió eurót tesz ki, a kiadásin pedig 9,7 millió eurót. A község a bevételekből 3,4 millió eurót realizált, ami 36 százalékot jelent. A kiadások 2,7 millió eurót tettek ki, ami az érvényben lévő költségvetés tervezett tételének 25 százaléka. A költségvetés bevételi oldalán a legkisebb mértékben az állami és egyéb közpénzügyi intézmények folyósításai valósultak meg 265 ezer euró összegben (15 százalék), a tétel azonban biztosította a magyar nemzetiségi közösség finanszírozását (74.500 euró). A féléves bevételek alakulására hat a projektek jóváhagyása, illetve az ez alapján tervezett társfinanszírozások relizálása, hiszen ezek utalása általában az év második felében szokott megtörténni. Idén három beruházási tervet az építőipari kapacitások foglaltsága miatt őszre halasztottak. Moravske Toplice Község a fejlesztési projektek megvalósítására hitelfelvételt is tervezett, de a kiírások hiányában erre nem került sor.

mtoplice32181A 2018-as költségvetés kiadási oldalát 9,7 millió euróra tervezték, amelynek féléves megvalósítása 25 százalékot, azaz 2,7 millió eurót jelent. A beruházási folyósítások 16 százalékot tettek ki, a költségvetés felhasználóinak (iskolák, óvodák, egyesületek, egyéb szervezetek) folyamatos volt az átutalás. Beruházások többek közt Bogojinán (iskola, utak, csatorna), Martjancin (utak), Vučja gomilán (híd) és a szélessávú internethálózatba történnek.

– Jelentős fejlesztések folynak Szentlászlón is: felújítják a focisták öltözőjét, a több célt szolgáló épületet, az Alvárium ház környékét, de új ablakokat és kerítést kap a pártosfalvi óvoda is. Keretet biztosítunk a község feladatainak folyamatos ellátására és a községi infrastruktúra általános karbantartására is – mondta a községi tanács részéről már elfogadott féléves költségvetési beszámolóról Glavač Alojz polgármester.  
MCSi Design