kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Tűző napsütésben, 36 kondérban főtt a halászlé

halle3418Igazi nyári kánikulában főzött finomabbnál finomabb halászléket a XIII. Nemzetközi Halászléfőző Versenyre benevezett 36 csapat Lendván. A zsűrinek idén sem volt egyszerű a dolga… A szép idő (végre) egész nap kitartott, így a nagyszámú látogató, a sok gyermek jó hangulatban tölthette a szombat délutánt, amely a szórakozás, társalgás mellett finom halételek és lángos kóstolására is lehetőséget adott. A Lendva Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség turisztikai és kulináris rendezvénye most is sikeres volt.

Perzselt a Nap fentről, áradt a forróság a tűztől – igencsak meleg volt. A felállított sátrak, napernyők nem tudtak elegendő árnyékot nyújtani a felfrissüléshez, de a terepre érkező 36 csapat tudta, mit vállalt: a forróság elkerülhetetlen volt. Szombaton délután kettőkor kezdődött meg a sürgés-forgás a Drvarnica bár előtti füves területen: először a főzőhelyek kialakítása és feldíszítése, dekorálása folyt, majd a kondérokat is hamar fel kellett lógatni a háromlábúra, meggyújtani a tüzet, hogy a megszabott időre elkészüljön az ízes, a Muravidéken megfőzött halászlé. A csapatokat nem zavarta a tűző nap, sem a levegőben terjengő füst, összekovácsolódottan kezdődött meg mindenütt a munka: a hal szeletelése, a hagyma pucolása, a paprika, a paradicsom aprítása. Majd bele a kondérba, aztán rá a víz, bele a fűszerek és mindenhol egy kis titok… Majd jó másfél-két óra főzés következett. A szebb halszeletek addig a hűvösön várakoznak… A kondérokból hamarosan ínycsiklandozó illatok terjengtek. Amíg főtt a halászlé alapleve, volt idő az ismerkedésre, társalgásra, egy-egy jó fröccs elfogyasztására, a receptek lekérésére, a kóti sült keszeg és a csíptetett és rántott ponty, a Tisza-vidéki, a muravidéki és a hosszúfalui (a tavalyi győztes csapat) halászlé megkóstolására, valamint a „lavinás” lángos elfogyasztására. Kapható volt kürtőskalács és pattogatott kukorica is.

Ahogy megfőtt a halaprólék, elkezdődhetett a passzírozás és a további főzés, fűszerezés. A Vajdaságból, Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, a Muravidékről, Szlovénia más részeiből érkezett 36 csapat késő délutánra adta le a mintákat a legjobb halászlé címének megszerzése érdekében. Az öttagú zsűrinek – Király Marija Muca tiszteletbeli elnök, Fülöp András (Magyarország) elnök, Horvát Tomi, dr. Bernjak Elizabeta és Gerenčer József tagok – egyáltalán nem volt könnyű dolga az értékelésnél. Az idén a legjobb halászlét készítők aranyelismerést kaptak, közülük a három legjobbat díjazták is. Szombaton a legjobb halászlét a körmendi Vasi Kovács csapat főzte, így ők részesültek a 150 eurós ajándékutalványban. A második legízletesebbet a Gyertyánosi Turistaegylet készítette, jutalmuk 100 eurós utalvány, a harmadik helyre a mindig is jól szereplő Endre és társai csapat jutott, ajándékuk 80 eurós utalvány volt. Aranyelismerést kapott még a Völgyifalui ÖTE csapata is. A pontozás alapján a bírálók kilenc ezüst- és 21 bronz- és egy egyéb elismerést osztottak még ki.

A zsűri a délután folyamán több körsétát is tartott, amikor szemügyre vette a legszebben rendezett és díszített versenyhelyet is. Ezt a különdíjat a radamosi Harangvirág TME kapta meg.

Gazdag volt az idei halászléfőző verseny kísérő- és szórakoztató programja is, külön gondoskodtak a gyermekfoglalkozásokról is. Lehetett vászonra festeni, volt arcfestés, csillámtetoválás, légvár, íjászat, lovaglás, lovas kocsikázás, valamint izgalmasnak bizonyult a magyar hagyományőrző faműves bemutató is.

Az időjárásnak, a kellemes meleg estének köszönhetően a rendezvény látogatói a díjkiosztó után sem hagyták el a színhelyet, folytatódott a jó hangulat, amelyhez a Kocsmazaj és a Kontrabant koncertje is hozzájárult.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben