kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Nem szabad letérni a tudás útjáról

roma3418A Dolinsko Többcélú Roma Központ (TRK) első éve, valamint a Roma Akadémiai Klub működésének 10. évfordulója alkalmával a Lendvai Népi Egyetem főszervezésében hétfőn a Városházán nemzetközi roma konferenciára került sor.

Lendva Község nevében Gjerkeš Stanislav alpolgármester köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy a község nagy gondot fordít az esélyegyenlőségre és arra, hogy a multikulturális közegben a kisebbségek is jól érezzék magukat. Martina Vuk, a Munka-, a Család- és Szociálisügyi Minisztérium államtitkára fontosnak ítélte a tudásra alapozottságot, hiszen mint kifejtette, ez a fejlődés záloga, mert tudás és képzettség nélkül ma nem jut sokra az ember. Ezért gratulált a többcélú romaközpont megalapításához is a hosszúfalui romatelepen, melynek ünnepélyes átadása augusztus 23-án lesz. Harmadikként Horvat Nataša, a lendvai községi tanács roma képviselője, a Dolinsko TRK munkatársa szólt az egybegyűltekhez. Horvat személyes sorsát is beleszőtte a történetbe, hiszen az általános iskolában is érezte az esélyegyenlőség hiányát. De kitartással, a középiskola elvégzésével új lehetőségek nyíltak meg előtte, s ma maga mögé tudta toborozni a helyi etnikai közösséget is, így a romák jövőjét is szebb színben látja. Stanko Baluh, a Nemzetiségi Hivatal igazgatója egy filozófiai Hume-traktátust választott kiindulási pontnak, mely a humánus emberi élet és tevékenykedés egyik alapköve, s fő mondandója így hangzik: minden nap úgy térjünk pihenőre, hogy egy emberbarát célt is megvalósítottunk; legyünk emberségesek, s legyünk emberek.

Horváth Ferenc, magyar nemzetiségi parlamenti képviselő és magyar közösségi elnök kifejtette: büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan községben tevékenykedhet, ahol a kisebbségek számára is adott az út a boldoguláshoz. Horvat Natašát pedig bátor magatartásáért példaként emelte ki a kisebbség képviseletét illetően. Baranja Marcel végzős építészhallgató, a Roma Akadémiai Klub elnöke hangsúlyozta: 10 év alatt rengeteget dolgoztak, de nem volt hiábavaló az ügyködés, mára megváltozott a romák világa, s erről az útról, a tudás útjáról a jövőben sem szeretnének letérni.

A konferencia keretében Horvat Jožek–Muc, a Roma Közösség Tanácsának elnöke és Rudaš Darko, a Preporod roma szövetség elnöke támogatási szerződést írt alá, mellyel támogatják Lendva Község pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2025 címre. A plenáris részben Zamuda Mario Csáktornyáról és Hojnik Kelenc Rahela Lendváról a népi egyetem igazgatójaként szólt a képzettség és a tudás megszerzésének a fontosságáról, Baranja Samanta, az Együtt a tudásért projekt munkatársa a tudást és a tanulást, Šantak Borut, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tanára az államnyelv és a tudás fontosságát emelte ki a boldogulásban, Tjaša Vučko és Goran Lapat pedig pozitív példákat hoztak az európai kisebbségek jogvédelméről és a roma diákok egyetemi felkészítésének a gyakorlatából.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben