kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

A projekt határon átnyúló dimenziót is kapott

epk3518Lendván a Városházán a múlt pénteken Balažek Antonnal, Lendva Község polgármesterével együttműködési megállapodást írt alá az Európa Kulturális Fővárosa 2025 (EKF) projekt támogatásáról Jevšek Aleksander muraszombati, Kovács Stjepan csáktornyai és Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester. A nyilatkozat a határon átnyúló dimenziót ad a pályázatnak.

Lendvát az EKF 2025 cím elnyerésére irányuló törekvéseiben a három partnervároson kívül támogatja még a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa, a horvát Muraköz megye, a magyar Zala megye, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ, a Lendvai Pomurje Horvát Művelődési Egyesület és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. Ezen szervezetek vezetői – Fartek Iztok, Sandra Herman, Pácsonyi Imre, Halász Albert, Đanino Kutnjak és Horváth Ferenc – a múlt pénteki ünnepi eseményen szintén együttműködési nyilatkozat aláírásával csatlakoztak a megállapodáshoz. A megállapodás nyitott, más városok,  központok, szervezetek folyamatosan csatlakozhatnak a szerződő felek sorához, hiszen Lendva Európának olyan EKF-koncepciót kíván felmutatni, amellyel a régiók és a megyék határon átnyúló kulturális és nyelvi összekapcsolására, a Magyarországgal és Horvátországgal folytatott együttműködésre épít.

– Ausztriát a megbeszélések második körében kérjük fel az együttműködésre, nem is a kultúra, hanem inkább a turizmus területén. Kitűztük a merész kulturális projekt céljait, a megvalósítási folyamatok már elkezdődtek. Meggyőződésem, hogy ebben a többnemzetiségű közegben együttműködve, közösen meg tudjuk valósítani a terveket – mondta az ünnepélyes esemény kapcsán Balažek Anton. Hozzáfűzte: az EKF-jelöltség nem politikai, hanem mindenekelőtt gazdasági és turisztikai projekt, amelyben az emberekre, a kultúrára és az itteni életre kerül a hangsúly, s a projekt fejlesztési lehetőségeket biztosít. Merész terv, ezért elkerülhetetlen a gondolkodásmód megváltoztatása a térségben ahhoz, hogy az eredmények megszülethessenek – emelte ki a lendvai polgármester.   

Jevšek Aleksander muraszombati városvezető az egyezmény aláírása előtt kifejtette: Lendva felkérését pozitívan fogadták, hiszen a pályázatnak komoly esélye van a sikerre. Lendva sok mindenben meghaladja az átlagot, tette hozzá, kiemelve a nagy ívű kulturális és turisztikai projekteket. Kovač Stjepan csáktornyai polgármester a megállapodást a gazdag, közös történelmű régió együttműködése folytatásának nevezte. Balaicz Zoltán Zalaegerszeg megyei jogú város nevében örömét fejezte ki, hogy a projektben együttműködés jött létre, és meggyőződése, hogy városuk is osztozik majd a sikerekben. Lendvától sokat lehet tanulni, tette hozzá: – Azt, hogyan kell kulturális eseményt, világra szóló kiállítást szervezni vagy a turizmusban együttműködéseket kialakítani.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben