kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Megnyílt a romatelepülésen a közösségi épület  

roma3518A hosszúfalui romatelepülésen a múlt csütörtökön ünnepélyesen átadták a több célt szolgáló létesítményt, amelyhez a fedezetet Lendva Község biztosította. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Borut Pahor szlovén államelnök is.  

A többcélú épület felállítását és berendezését teljes egészében Lendva Község finanszírozta a 2018-as költségvetésből. A létesítmény különböző tevékenységeknek biztosít helyet, különös hangsúlyt fektetve a roma tanulók és diákok tanulásában a segítségnyújtásra, valamint a Dolinsko Többcélú Romaközpont projekt keretében végzett műhelymunkákra.

Borut Pahor államelnök ünnepi beszédében kiemelte: annak ellenére, hogy az épület kisebb méretű, a békés együttélést szimbolizálja a romák és a lakosság többi része között. Figyelmeztetett arra, hogy mindnyájunk felelőssége a megfelelő viselkedéssel megbecsülni, tiszteletben tartani és elfogadni a másságot. 

Balažek Anton polgármester felszólalásában elmondta, a létesítmény ugyan összegben egy kisebb beruházást jelentett a községnek, de gesztusértéke és jelentősége annál nagyobb, és azt kívánta, hogy a létesítmény a sportpályával és a játszótérrel mindenkit, úgy a romákat, mint a többi polgárt egyformán szolgálja.

Stane Baluh, a Nemzetiségi Hivatal igazgatója köszöntőjében kifejtette, hogy amikor megvalósításra kerül egy kitűzött cél, mint a mostani is, egy újabb meghatározása következhet. Az igazgató az együttélés, az együttműködés lehetőségét és a másság elfogadását hangoztatta, amelyben a nemzetiségileg sokszínű Lendva megfelelő példa országos szinten.

Az épület fontosságát Horvat Nataša, Lendva Község tanácsának roma képviselője és a Dolinsko Többcélú Romaközpont koordinátora is hangsúlyozta, és elmondta, hogy a létesítménnyel újabb mérföldkőhöz értek a településen, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki segítették a terv megvalósítását és a fejlődési lehetőséget. Elégedetten közölte, hogy a településen a gyermekek száz százalékban bekapcsolódnak az óvodai programba és az összes általános iskolát befejező tanuló folytatja tanulmányait a középiskolákban. Végezetül elmondta, hogy az új létesítmény és a sportpálya közötti területen a Cerop vállalat játszóteret állított fel a legkisebbek számára.

A létesítmény ünnepélyes átadását követően a részvevők egy fotókiállítást tekinthettek meg.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben