kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Hubertusz-szentmise és a Diana-szobor leleplezése

hubertusz3518Az esőáztatta vasárnap délelőtt a Petesházi Vadászegyesület a vögyifalui vadászháznál Hubertusz-misével egybekötött kultúrműsor keretében leleplezte Diana vadászistennő faszobrát, amelyet Vanyúr István szobrászművész készített.

Nem mindennapi eseményre került sor vasárnap a petesházi egylet vadászházának udvarán, amikor ünnepélyes keretek között leleplezték Vanyúr István szigetvári szobrászművész alkotását, a római mitológiából ismert Diana istennő fából faragott szobrát. A szobrászművészt a szobor elkészítésére Gerics Ferenc egyleti tag kérte fel, aki az egyik ötletgazdája is volt a szobor felállításának.

A méltóságteljes szobor leleplezése előtt a szép számban egybegyűlt részvevőknek Martin Dolamič – Konrad plébános celebrált szentmisét a vadászok keresztényvédőszentjének, Hubertusznak a tiszteletére. Beszédében Szent Hubertusz élettörténetét mutatta be, aki az erdőben, az állatok között töltött idő alatt találta meg keresztény hitét.

A szentmisét követő ünnepi műsorban Sobočan Dejan egyleti elnök beszédében elmondta, hogy Vanyúr szobrászművész kezei alatt rövid időn belül megszületett az alkotás, amelynek alapanyagát, a nagyméretű tölgyet a magyarországi vadászbarátok adományozták, a terv kivitelezését pedig a vadásztagok önzetlen munkával is segítették.

Balažek Anton polgármester a természettel való együttélés és a környezet megőrzésének fontosságát emelte ki felszólalásában, hangsúlyozva, hogy az eseménnyel a vadászatban a kulturális tevékenység is megnyilvánult.

Klemenc Aleš, a szlovén vadászszövetség alelnöke beszédében a vadászat szerteágazó tevékenységi körét mutatta be, amely nemcsak a vad elejtését jelenti, míg Rituper Ludvik, a muravidéki vadászegyesületek szövetségének elnöke a gazdag vadászkultúrára emlékeztetett és a hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozta.

A kultúrműsort követően – amelyet a muravidéki kürtösök és a muravidéki vadászok kórusa, a lendvai óvodások, a muravidéki szlovén néptánccsoport, valamint a völgyifalui Pünkösi Rózsa citerazenekar fellépése színesített – a szobor ünnepélyes leleplezése következett, amivel a Diana-szobrot küldetésére bocsájtották: hozzon a vadászokra oltalmat és szerencsét!
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben