kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Nőtt a tanulók száma a kétnyelvű területen

isk kai35181Hétfőn, szeptember 3-án elkezdődik a 2018/2019-es tanév. A muravidéki kétnyelvű általános iskolák 796 tanulót, a kétnyelvű középiskola Lendván 256 diákot vár az iskolapadokba. A kétnyelvű területen 91 kisdiák lépi át először az iskola küszöbét, ami néhány év után közel 10 százalékos növekedést jelent.  Idén is a beiratkozott generáció közel 40 százaléka kezdi a párhuzamos szlovén–magyar, illetve a magyar nyelvi csoportban a betűvetést, ami jó aránynak számít. Tanévnyitó körképünk: 

isk kai35182Az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában idén összesen 520 tanuló kezdi a tanévet, közülük 67 elsős kisdiák. A központi iskolába Lendvára 56 elsőst írattak be, így három tagozatot alakítottak, a gyertyánosi tagiskolában pedig 11 tanulóval indul az első osztály. A 67 elsős közül 16 tanulót írattak a szülők a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programba, 42 tanuló szlovén nyelven, míg 9 tanuló magyar nyelvi programban ismerkedik a betűkkel.

A gyertyánosi első osztályban hat tanuló a magyar és öt a szlovén anyanyelvi programban kezd tanulni. 

Sabo Tatjana igazgató a 2018/19-es tanévben harmadik mandátumát kezdi az iskola élén. Helyettesei Hozjan Bojan és Graj Marjeta.

A 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolának a 2018/2019-es tanévben 26 tanulója lesz, közöttük egy elsős tanuló az alacsonyabb követelményszintű oktatási-nevelési programban, valamint egy új tanuló.

Horvath Livia igazgató szerint nem néznek nagyobb változások elé, s ami az iskola épületének karbantartását illeti, a szünidőben elvégezték a szükséges tetőcserét.

A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolát az idei tanévben is 78 tanuló látogatja kilenc önálló osztályban. Összesen kilenc elsős ül az iskolapadba, közülük egy kisdiák Magyarországról látogatja az intézményt. Az elsősökből kettő gyermeket írattak a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programba, kettő tanuló első nyelvként tanulja a magyart és öt tanuló szlovén nyelven sajátítja el az alapokat. Az iskola egyedüli kétnyelvű oktatási intézményként csatlakozott idén az „Innovatív pedagógia 1/1” elnevezésű programhoz, melybe a hetedik osztályos tanulókat fogják bevonni. Az iskolát Šebjanič Valéria igazgató vezeti.

A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskolában

94 tanulóval indul az új tanév. Az iskolában 10 elsősből egyetlen gyermeket írattak a szülők magyar anyanyelvi csoportba, hárman a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programban és hat kisdiák a szlovén nyelvi program szerint kezdi meg a tanulást, tájékoztatott Ivanuša Milena igazgató.

isk hodos3518A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolát összesen 78 tanuló látogatja az új tanévben. Mindössze négy kisdiák kezdi az első osztályt, közülük egyet Magyarországról írattak be. A négy elsősből egy a hodosi tagiskolát (képünkön) látogatja, kettő a domonkosfai tagiskolában, egy pedig a központi pártosfalvi iskolában sajátítja el majd a betűvetést – mind kombinált tagozatokban, hiszen a kis létszám miatt önálló első osztályt nem indítanak. A négy elsős tanulóból kettőt magyar nyelvi és kettőt szlovén nyelvi csoportba írattak. A pártosfalvi iskolában ebben a tanévben is folytatódik a magyarországi tanulók beiratkozása. Idén már összesen 25 diák látogatja az anyaországból az iskolát, ami a tanulók teljes létszámának egyharmadát teszi ki. Az induló tanév újdonsága, hogy korábban kezdődik a tanítás: az idegen nyelv alsó osztályoktól bevezetett tanítása miatt már fél nyolckor fognak becsengetni az első órára. Az intézményt Herman Jožefa igazgató vezeti.

A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában 256 diákkal indul az új tanév, ami jó hétszázalékos növekedést jelent az előző tanévhez viszonyítva. Az első évfolyamba összesen 67 diák iratkozott be. A 2018/19-es tanévben 12 különböző program kerül kivitelezésre. A legnépesebb beiratkozás idén is a gépészeti technikumban történt 17 diákkal, míg a gimnáziumi programba 11 diák, a vegyészeti technikumba kilenc és a közgazdasági technikumi programba négy diák jelentkezett. A szakiskolai programokba összesen 26 diák iratkozott be, ezek közül a legnépszerűbbek továbbra is a mechatronikai műszerészi és a bolti eladói program 12, illetve 11 jelentkezővel. A villanyszerelői programban három diák kezdi meg tanulmányait. Idén is folytatódik a szerződéssel rendelkező sportolók számára tavaly indított külön program, tájékoztatott Hajdinjak Prendl Silvija igazgató.

 

 

Lendvai Óvoda: minden gyerek számára van hely

 

A Lendvai Óvodába (két kétnyelvű egység Lendván, kétnyelvű fiókóvodák Göntérházán, Hosszúfaluban, Gyertyánosban és egynyelvű Hotizán) szeptemberrel összesen 306 gyereket írattak be. Az óvoda 18 csoportot alakított. 62 gyerek először lépi át az óvoda küszöbét, a bölcsődében 48 új gyereket fogadnak szeptember elsejével, majd folyamatosan év közben csatlakoznak a már beíratott gyerekek. – Minden gyerek számára van hely a bölcsődében, akit márciusban, a rendszeres évi beiratkozáskor beírattak. Az év közbeni beiratkozás esetében pedig a szabad férőhelyes csoportokban biztosítunk helyet – tájékoztattak az óvodában. Az óvoda igazgatója Hozjan Tina, helyettese Karakatič Beti.

 

Kmj

Ak

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben