kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Hiszek az oktatási rendszerben és a tanárokban 

kai3818Sabo Tatjana szeptemberrel harmadik igazgatói mandátumát kezdte a legnagyobb muravidéki kétnyelvű általános iskola, az 1. Számú Lendvai KÁI élén. Az új tanév és az elmúlt időszak tapasztalatairól, valamint a tervekről kérdeztük.

Az iskolavezetési munka nem könnyű, hivatástudat, vezetési tapasztalatok és rutin nélkül el sem lehet képzelni. Voltak-e a pályázással kapcsolatos dilemmái?  

– Sokat gondolkodtam, amikor a pályázat megjelent, induljak-e újra vagy sem. Aztán döntöttem, hogy újra kandidálok. Hogy miért? Ha nem hinnék az iskolában, az oktatási rendszerben, a tanárokban, a tanárok munkájában, akkor bizonyára nem látnám értelmét a folytatásnak, a közös munkának. Nehéz volt az elmúlt öt év, hiszen az ország különböző törvényekkel, rendeletekkel, levonásokkal minden téren változtatásokat vitt be az oktatási rendszer egészébe, amelyeket csak csapatmunkával, együttműködéssel és sok türelemmel lehetett átvészelni.

A tanárok munkájára, a munkabeosztásra és az új munkahelyek kiírására is ránehezedett a közfinanszírozás egyensúlyban tartása céljából meghozott úgynevezett ZUJF-törvény, amely az elmúlt időszakban nagymértékben befolyásolta az elemi iskolai oktatást.

– A második mandátumban a gyereklétszám csökkenésével még tovább súlyosbodott a helyzet…

– Igen, tavaly volt a nagy visszalépés, amikor keményen 500 alá csökkent az iskolánk gyermeklétszáma. A gyertyánosi tagiskolában kombinált 1. és 2. osztályt kellett létrehozni, s ez az egész iskola működésére hatott. Nekem szívem csücske a gyertyánosi iskola, hiszen nagyon lelkes pedagógusgárda működik itt. Nagyon jó lenne, ha a gyertyánosi óvodában is újra két tagozat működhetne, hiszen az iskola jövője is ettől függ. Ne feledjük, hogy a kisiskola egy kistérség szíve-lelke.

– Idén a statisztikák kedvezőbbek, hiszen a mélypontról ismét 500 fölé (520 fő) emelkedett a tanulólétszám, amely az 68 elsősnek köszönhető. Így ismét három tagozattal indulhat a tanév… Mit jelent ez a jövő tekintetében?

– Nagyon sokat, hiszen négy év múlva, amikor a gyertyánosi elsősök csatlakoznak az anyaiskolához, újból négy tagozatunk lesz egy évfolyamban. Ilyen már nagyon régen nem volt az iskola életében. Az is fontos, hogy az idei tanévben 14 külföldi diák iratkozott be az iskolánkba. Közülük hat magyarországi, a többi pedig a volt jugoszláv tagköztársaságok államaiból érkezett. Ezeknek többsége nem birtokolja sem a szlovén, sem a magyar nyelvet. A különböző osztályokhoz csatlakozó külföldi diákok külön odafigyelést igényelnek a szakszolgálattól is, hogy a nyelvi és egyéb felzárkózásuk is minél zökkenőmentesebben folyjék. Ezt a munkát két közmunkás is segíti szeptembertől.

– Milyen újdonságok jellemzik még az idei tanévet? 

– Az idei tanév kezdetén – az adatvédelmi törvény előírásinak a megvalósítását követően – a pályázat útján elnyert bővített program megvalósítását is tervezzük. Ezzel az egészséges élet, a mozgás fontosságának tudatosítása érdekében, valamint a gyermekek jó pszichikai és fizikai közérzetének fokozására egy hároméves program indult a napközis programhoz kapcsolódóan. Mindez hatalmas papírmunkával is jár, s a már említettek mellett az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódó étkezést és táplálkozást, valamint a közbiztonság területét is érinti.

Iskolánk EKO, Egészséges Iskola, UNESCO és Kutatóiskola címmel is rendelkezik, ehhez társul még az ERASMUS+ Vissza a természethez programhoz való csatlakozásunk, melynek keretében például 15 tanuló és 3 tanár vehetett részt augusztusban egy erdélyi táborozáson. 

A tanároknak pedig ezzel a tanévvel az új kollektív szerződés érelmében individuális éves tervet is ki kell dolgozniuk. Ennek a tanítás melletti egyéni individuális aktivitásokat kell tartalmaznia. Az új tanév újdonságaihoz tartozik még az alapító kérésére véleményezésre benyújtandó, az új kisebbségi oktatási törvény 5. és 7. szakaszával kapcsolatos éves terv.

– A tanállomány tekintetében vannak-e problémák?

– A tanári ellátottság kielégítő, gondok akkor jelentkeznek, ha valamely kollégát – betegség vagy távolmaradás esetén – helyettesíteni kell.

– A taneszközök, a kétnyelvű oktatás céljaira készített tankönyvek terén mi a helyzet?

– Jó kérdés, mert a múltban nagy problémát jelentett a tankönyvek ügye és azok fordítása, de a téma a következő időszakban is aktuális lesz. Ez örökzöld téma, bár három év után nagyot fordult a kerék a 4. és az 5. osztályos matematika tankönyv fordításával. Idén a 7., a 8. és a 9. osztályba is várjuk az új tankönyvet. Közös célunk, hogy a többi tantárgyhoz, például a természettudományhoz és a történelemhez is elkészüljenek a tankönyvek, melyekhez a tanmeneteket már elfogadták. Ez közös cél: nem csak az iskola, de a politika számára is annak kell lennie.

– A párhuzamos magyar–szlovén oktatási projektnek milyen jövőt jósol?

– Üdvözlöm és támogatom, bár szembe kell nézni azzal, hogy az első és második, valamint a harmadik és negyedik osztályban a magyar ajkúak száma csökkent. A jövője attól függ, hogy hiszünk-e benne mindannyian! 

– Az iskola épületének külseje néhány évvel ezelőtt újult meg, belső felújítások is történtek. Milyen beruházások várhatók, szükségesek a következő években?

– A tatarozás befejezését követő időszakban jelentősebb beruházás nem valósult meg az iskolaépületen, hátra van viszont a csőrendszer és a fűtőtestek cserélje, ami nagy beruházásnak számít. Az oktatási minisztérium a gazdasági válságra hivatkozva eddig nem tette lehetővé a beruházást. Közös erőkkel erre is mielőbb sort kell keríteni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben