kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Derűs, őszi játék volt a szüretelés

gyerekszuret3818Kedd délelőtt két muravidéki helyszínen is a felnövekvő generációnak szerveztek szüretet. Kapornakon, a Skerlák-ház udvarán a legkisebbeket, a dobronaki szőlőhegyen pedig az általános, illetve középiskolás korosztályt várták a szervezők a legszebb őszi munkára, a szüretre.

A hodosi magyar önkormányzat immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg a gyermekszüretet a kapornaki tájház udvarán. A hodosi óvoda és tagiskola gyermekei a bajánsenyei óvodásokkal karöltve szorgalmasan vetették bele magukat a vidám, őszi munkába. A lugas termését kisvödrökbe szedték, majd a morzsolóba öntötték. Amikor a morzsolót minden kis kéz meghajtotta, akkor a prés köré gyűltek, és figyelték, ahogy az édes nedű a kannába folyik. Nagy volt az izgalom, amikor végre meg is kóstolták a friss szőlőlét; finom édes a must, mondták a kicsik, majd újabb pohárral kértek. Valójában egy nagy játék volt számukra a szüretelés. A „munka” egy kis uzsonnával zárult, majd egy-egy dalocskát is elénekeltek a gyerekek közösen.

A rendezvényen Roman Silvija, a hodosi magyar önkormányzat elnöke köszöntötte a gyerekeket és a pedagógusokat. Az eseményre Orban Lajos polgármester is ellátogatott.

 

 

Három ország diákjai szüreteltek együtt

Dobronakon, a Pap-hegyi ampelográfiai kertben a 11. gyermekszüret valósult meg ugyanezen a délelőttön. A rendezvény a vidék fiatalságát igyekszik megszólítani évről évre, azzal a célzattal, hogy a gyerekek elég korán megismerkedjenek a szőlősgazdák munkájával, kedvet kapjanak a szőlészet és borászati tevékenységekhez, és nem utolsó sorban azért, hogy legyenek a jövőnek is termelői, borosgazdái, akik nem hagyják a szőlőtermő vidéket elenyészni. A szüreten a házigazda Dobronaki KÁI mellett már a kezdetektől fogva állandó közreműködő a magyarországi Rédicsi Általános Iskola és a horvátországi Štrigovai Általános Iskola, harmadik éve pedig a Rakičani Mezőgazdasági Középiskola is csatlakozott a programhoz. Így idén is e négy tanintézmény diákjai szorgoskodtak a hegyen és szüretelték le a helyi bortermelő egyesület szőlőjét a borászati egyesület tagjainak irányításával.

Az eseményt évről évre megtiszteli jelenlétével a község polgármestere, Kardinar Marjan, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, Car Anna, illetve jelen volt Borak Zlatko borlovag, több szlovén, magyar és európai borvitéz, továbbá a rakičani középiskola igazgatóje, a rédicsi iskola képviselője, a štrigovai általános iskola igazgatója, valamint a dobronaki környezetvédelmi intézet igazgatója is.

Horvat Bojan, a Dobronaki Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke a szervezők nevében elmondta: a gyermekszüret egyik legfontosabb célja az, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a szőlészet és a borászat világába, illetve hogy ezen a napon olyan pozitív élményekkel gazdagodjanak, melyek nyomot hagyva bennük a későbbiekben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy lehetőséget lássanak a szőlőtermelésben, illetve kedvet kapjanak ahhoz, hogy folytassák a szőlősgazdák munkáját.

Az ampelográfiai kertben 56 fajta szőlőt termesztenek. A területre jellemző fajták mellett Szlovénia és Magyarország más vidékeinek szőlőfajtái is megtalálhatóak itt. Az esemény a Dobronaki KÁI, Dobronak Község, valamint a Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Intézet közös szervezésében valósult meg.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben