kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

Hotel a hegyen szétszórt szobákkal

pince39180Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ez alkalomból Varga Romeóval, a Turisztikai és Fejlesztési Közintézet igazgatójával beszélgettünk a pinceturizmus beindításáról, egy „szórt szobás hegyi hotel” létrehozásáról Lendván.

Megváltoztak a szokások a turizmusban is, a vendég egyre több élményre vágyik. Így van ez a Muravidéken is, amely a termálvíz mellett több, az idegenforgalomban jól hasznosítható értékkel is rendelkezik. Az egyik ilyen a szőlőhegy, a borospincék kínálata. A borospincék nálunk még mindig inkább gazdasági épületként, mint egész évben használt hétvégi házként szolgálnak, bár változott itt is a helyzet.

pince39182– Az EU vidékfejlesztési LAS alapjánál támogatást nyert a pinceturizmus projekt, amellyel turisztikai tartalmat, értéket szeretnénk adni a borospincéknek a Lendvai, a Dobronaki és a Kebelei községekben. A borpincék szobáinak összehangolt kiadása a cél, amivel növelnénk a szálláslehetőségek kínálatát vidékünkön. A pincéket ezzel jobban ki lehetne használni, ami a tulajdonosoknak hasznot hozhat, és így sokáig fennmaradhatnának a pincesorok. A pinceturizmus egy lehetőség szőlőhegyen, ami egy „szórt szobás” szállodához hasonlítható. A „hegyi szálloda” recepciója a Muránia kerékpáros központban lesz, ott vehető át majd a kulcs is – mondta Varga Romeo, a pinceturizmus projektet benyújtó Turisztikai és Fejlesztési Közintézet igazgatója. A 2017-ben összeállított projekt önrészére szeptembertől biztosított a forrás, ami a mintegy 45 ezer euró értékű projektnél 6–7 ezer eurót (15 százalékot) jelent. Indulhat tehát a megvalósítás.

Az intézet a pinceszobák kiadásáról, a társulási lehetőségről rövidesen felhívást küld a polgárokhoz postán, majd az érdeklődők számára műhelymunkát szervez. Itt ismertetőt nyújt a szobakiadáshoz szükséges feltételekről, a marketingről és a foglalási rendről, amit a Muránia központ elvégez a számukra.

pince39181– Alapfeltétel a szoba, de kívánatos a teakonyha is, hiszen a szállások reggeli nélkül kerülnek kiadásra. Illetve az elképzelés az, hogy megrendelés alapján a helyi termékekből álló reggeli dobozokban a pincékhez érkezik. A logisztikát mi oldjuk meg, mint ahogy a takarítást, tisztítást is, amit természetesen a tulajdonos maga is elvégezhet. A pinceturizmus alatt nyilván nem csak a szobák kiadását értjük, hanem azt szeretnénk, ha lehetőleg különleges ételekkel és más szolgáltatásokkal is – kirándulásszervezés, medence, szépítkezés, wellness-kínálat – bekapcsolódnának a kisebb szállásadók is, hogy egy színes élménypaletta alakuljon ki – mondta Varga. A pinceturizmus első lépéseit a hálózathoz csatlakozóknak a projektet vezető intézet segít megvalósítani, a kezdeményezést népszerűsíteni. Az egyik előadó Pavlin Matjaž lesz Dolenjskóról, aki az ottani jó gyakorlatot is ismertetni fogja. A pinceturizmus projekt iránt Varga Romeo szerint már most élénk az érdeklődés. A megvalósítási határidő 2019. március 1-je.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben