kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Ősszel ütemesebb megvalósítás várható

letanacs40181Lendva Község Tanácsának múlt heti ülésén tájékoztató hangzott el a község első féléves ügyviteléről. A visszafogottabb ütem ellenére a beruházások késéssel ugyan, de megvalósíthatók.

A szerénynek tűnő költségvetés-megvalósítás okát – mint Balažek Anton polgármester kifejtette – az állami és az EU-költségvetésből érkező összegek késése, valamint a szabad kapacitások és a munkaerőhiány jelenti a munkálatok kivitelezőinél. Lassúbb azonban a község tőkebevétele – az ingatlanok értékesítése – is. A község féléves ügyvitelének beszámolójából kitűnik, hogy a tervezett bevételi oldal (13,6 millió euró) mintegy 31 százalékban teljesült, a kiadások (17 millió euró) pedig 23 százalékban valósultak meg. Teljes egészében csak a folyó kiadások realizálódtak.

letanacs40182– Szerénynek tűnik a költségvetés féléves végrehajtásának aránya, de az év második felében már más ütemre számítunk. Folyamatban vannak a községi utak nagyobb karbantartási munkálatai, a vízelvezető árkok és egyéb közművek szanálása, elkészült a híd Benicán. Befejeződött a földcsuszamlástól veszélyeztetett hegyoldal megerősítése a Szenyegetün, most a Csontost (várárok) és a Gregorčič utcát vettük tervbe, valamint felújítás előtt áll az iskola Hídvégen – említett néhány beruházást a polgármester. Amint megérkezik a társfinanszírozási jóváhagyás a közúti igazgatóságtól, elkezdődhet az új körforgalom építése Göntérházán. Még ősszel indul az egykori áruház épületének energetikai szanálása Lendván, a tervezett átépítés pedig 2019-re tolódik. Az építészeti szakma a beavatkozáshoz szükséges terveket már kidolgozta, amelyre a közszemlén nem érkezett megjegyzés. Koncut tanácstag az ülésen az áruház átépítését újbóli megfontolásra javasolta, hogy egy olyan megoldás szülessen, ami jobban illik Lendva régi városrészének arculatába. Tervben van még a hidak építése a Hídvég–Lendva kerékpárúton, valamint az út megépítése Kámaháza és Radamos között. A Lendva–Pince útszakasz javítására állami támogatás érkezik.

    Lendva Község a beruházásai megvalósítására az építési területhasználati díj mértékében és a kintlevőségek hatékonyabb behajtásában lát pénzügyi tartalékot.

A tanács a községi költségvetés féléves felhasználásáról szóló beszámolót elfogadta.

Indulhat a központ építése

Miután a községi tanács szeptember 28-án elfogadta a Lendvai Katasztrófavédelmi Központ beruházásának azonosító dokumentumát (DIIP), a beruházás ütemtervét (IP) és a kivitelezésről szóló egyezményt, október közepén indulhat az építés. A munkálatok kivitelezője a lendvai Legartis Kft., amely az építési szerződés aláírásával vállalta a központ megépítését 2019 májusáig. A Katasztrófavédelmi Központ Lendva Község beruházása, összértéke 1,3 millió euró, amelyből 800 ezer euró már biztosított a községi költségvetésben. A központban a tűzoltóságon kívül helyiségeket kap a Polgári Védelem, valamint a humanitárius szervezetek így a Vöröskereszt és a Karitász.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben