kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Megszüntetik az öko-szigeteket

ekosziget4018Sok esetben tarthatatlan állapot alakul ki a még meglévő öko-szigeteken a Lendvai községben. Annak ellenére, hogy a hulladékgyűjtésre kijelölt helyeken szelektált hulladék lerakására szolgáló konténerek állnak, a szigetekre minden más, esetenként még veszélyes hulladék is kerül. Ennek véget kívánnak tenni.

A jelenlegi hulladékgyűjtési mód (szelektált gyűjtés külön kukákba, edényekbe, zsákokba) elősegíti, hogy a környezet terhelése minél alacsonyabb legyen. Az öko-szigetek azonban a legtöbbször ellenőrizetlen szemétdombokra hasonlítanak, ahol gumiabroncsok, lom, zsákba kötött vegyes hulladékok vannak. Valószínű, hogy ezeket nem az átutazók helyezik ide, a helyzet arra utal, hogy a környezetvédelmi tudatosság szintjén még emelni kell. A Lendvai községben a háztartásoknál szelektáltan csak a papír és a műanyag gyűjtése folyik.  

A községnél javítani kívánnak ezen a helyzeten. A legutóbbi községi tanácsülés határozata értelmében az Öko-Park Kft. megszünteti a község területén a még meglévő 21 öko-szigetet és elszállítja a konténereket. Az Öko-Park Kft. tavaly a három helyi közösség kérésére három öko-szigetet szüntetett meg (Hídvég–Bánuta, Csente–Zatak és a hegyen). A kezdeti 24 sziget közül hét már most is csak olyan, ahol csak üveget lehet lerakni. A helyi közösségeknek jók a tapasztalataik az öko-szigetek beszüntetése óta, a konténerek eltávolításával rend lett.

Az Öko-Park Kft. helyzetjelentéséből kiderül, hogy a szelektált hulladékgyűjtésnél (a felhasználók 10 százalékánál) még mindig jelentkeznek gondok. A problémát a pelenkák (ezek gyűjtésére külön zsákok vannak, illetve kijelölt gyűjtőhely létezik) és a nem helyesen szelektált hulladékok jelentik, illetve a nem megfelelő méretű kuka igénylése, a családtagok számától függően. A szállítási gyakoriság egyelőre változatlan marad, hiszen a módosítások költségemeléssel járnának (egy pluszszállítás ára minden frakciónál éves szinten kamionbérléssel 12 és 16 ezer euró között mozog).  

A hulladékgyűjtési és -szállítási módot Lendvahegyen és Hosszúfaluhegyen is még javítani kell, hiszen a jelenlegi zsákos gyűjtés és szállítás nem hozta meg a várt eredményeket. A hulladékgyűjtésre közel ötezer zsákot vettek fel a polgárok, a begyűjtéskor pedig csupán 50–100 zsákot adnak le. Ahol erre lehetőség van, a hegyen is kamionos szállítás történik, ahol nem, ott a zsákokat kijelölt helyen kell leadni elszállításra. A helyzeten kisebb gyűjtőközpontokkal lehetne javítani – legalább 10 helyen, zárhatóan és kamerával ellátva. Egy ilyen becsült költsége 5–6 ezer euró.

Tény az is, hogy a Cerop hosszúfalui hulladékgyűjtő központja sem igazolja létjogosultságát, hiszen nagyon kevesen veszik igénybe ezt.  

Összegezve: az Öko-park Kft., egyeztetve a községi tanáccsal, megszünteti az öko-szigeteket és elszállítja a konténereket. A helyszínekre üveggyűjtő konténereket helyeznek el addig, amíg nem történik meg ennek szelektálása is a háztartásoknál (ez a Muravidéken jelenleg csak Gornja Radgonán lehetséges).

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben