kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

25 éves a muravidéki rendőrklub

kepemanfred4018A Nemzetközi Rendőrszervezet (IPA) Muravidéki Klubja idén ünnepli 25 éves évfordulóját. A klub élén a Lendvai Rendőrállomás parancsnokhelyettese, Kepe Manfred áll, aki a jubileumról, a szervezetről és küldetéséről beszélt lapunknak. 

Az IPA nemzetközi nonprofit rendőrszervezet muravidéki klubjának 480 tagja van, az országos szervezetbe pedig több mint nyolcezer tag tömörül. A regionális szervezetnél Kepe Manfred lendvai parancsnokhelyettes az első négyéves elnöki mandátumát tölti. Amint az elnök elmondta, a szervezet tagjai aktív és nyugalmazott rendőrök, vámosok és fegyőrök lehetnek, akik a „Servo per amikeco” (Barátsággal szolgálni) üzenetet követik. Küldetésük a baráti kapcsolatok kialakítása és a nemzetközi együttműködések serkentése. A klubban hangsúlyt fektetnek szakmai előadások, konferenciák szervezésére, jelentős részben viszont a találkozókon és a sporteseményeken alapul a tevékenységük. A programokhoz csatlakozhatnak a családtagok is, amivel az ismeretségek elmélyülnek: „A nemzetközi együttműködés különösen fontos és hatékony a határ menti területeken, a térségünkben is, itt a szakmai tapasztalatcsere kifejezetten értékes. Gyakran a szomszédos klubtagok között a kapcsolatok gyorsabban felvehetők, közvetlenebbek, bizonyos információk pedig a hatásköröket figyelembe vételével gyorsabban beszerezhetők. Ennek érdekében a regionális muravidéki klub szorosabb kapcsolatot tart a szomszédos országok – Magyarország, Horvátország, Ausztria és Olaszország – regionális és helyi IPA-szervezeteivel. A közös rendezvényeken szakmai bemutatókat szervezünk és információkat cserélünk, emellett új ismeretket szerzünk.”

A klub partneri kapcsolatban működik együtt a rendőrséggel, közösen szerveznek eseményeket és a tevékenységeik kiegészítik egymást. Erre legutóbb szeptember elején került sor, amikor a muraszombati rendőr-főkapitánysággal második alkalommal rendezték meg a számítógépes bűnözésről és kiberbiztonságról szóló szakmai konferenciát. A konferencián elismert szakemberek adtak elő a számítógépek, az internet és a mobiltelefonok használatakor leselkedő veszélyekről és kihívásokról: „A konferenciát nagy érdeklődés övezte, az egész országból érkeztek résztvevők. A hackertámadásoknak a legjobban a vállalkozások vannak kitéve, hiszen náluk keletkezhet a legnagyobb kár, ezért kell a rendszereket biztonságossá tenni és a legapróbb rendellenességre felfigyelni. Ugyanis a támadások célja sokféle lehet a zsarolástól az üzleti tevékenység megbénításáig.”

Működnek viszont úgynevezett etikus hackerek, akik a biztonsági rendszerek feltörésével figyelmeztetnek és orvosolják a jelentkező problémát. Tudni kell, hogy a támadások nemcsak a vállalkozókat érintik, hanem magánszemélyeket is, főleg a fiatalokat. A tudatosítás érdekében ezért az IPA-tagok az iskolákban előadásokat tartanak a diákok számára a számítógépeken és a mobiltelefonokon terjedő, főleg a közösségi portálokon leselkedő veszélyekről: „A mobiltelefonok megfelelő használatát mutatjuk be és szorgalmazzuk a személyes adatok, fényképek körültekintő és óvatos megjelentetését. A hálózat használói folyamatosan veszélyben vannak, a bűnözés pedig növekedőben van e téren. A veszélyek elkerülése érdekében a fiataloknak meg kell tanítani a határokat, hol és mit lehet közzétenni a neten. Emellett a Muravidéken egyre többször tapasztalja a rendőrség, hogy a facebookon a nem létező profilok kapcsolatokat kezdeményeznek, adatokat és fotókat szereznek meg. Ezeket később zsarolásra használják fel. A nehézséget a bűnözők nehéz felderítése jelenti, hiszen általában külföldiek. Ezekben az esetekben is fontosak az IPA nemzetközi kapcsolatai, amelyek révén az információáramlás gyorsabb, így a bűnözők hamarabb tetten érhetők.”

A regionális klub 25 éves jubileuma alkalmából év közben több programot bonyolítottak le, az év elején ünnepélyes keretek között megünnepelték az évfordulót, hegymászó túrát szerveztek a Triglavra, szeptemberben a számítógépes szakmai konferenciát rendezték meg, a hétvégén pedig az alsólakosi focipályán sor került az első nemzetközi kispályás focitornára, amelyen öt csapat vett részt. A legjobbnak a Romániából érkezett felállás bizonyult. 

Az elmúlt években három alkalommal sikeresen szervezték meg a nemzetközi rendőrcsapatok biztonságos közlekedési vetélkedőjét is, amelynek folytatása szponzori támogatás hiányában meghatározatlan időre elakadt. Az egyesületben képességük szerint támogatják a sportolókat is, a klubnak nagyon jó légpuskacsapata van, amely többször megszerezte az országos versenyek első helyezését, de aktívak a teniszezők és egy lelkes maratonfutó is tagja a szervezetnek – tudtuk meg az elnöktől.

Az IPA Nemzetközi Rendőrszervezet a világ egyik legnagyobb nonprofit szervezete, amelyet 1950-ben Arthur Troop angol rendőr alapított, aki éveken keresztül a szervezet elnöke és tiszteletbeli elnöke volt. Az IPA egy olyan szervezet, amelyben tiltott bármilyen politikai megnyilvánulás, célja pedig a nemzetközi baráti rendőrkapcsolatok kialakítása függetlenül a bőrszíntől, a nyelvi és a vallási hovatartozástól. A szervezet 62 országban működik és több mint háromszázezer rendőrtagja van.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben